Szaszłyki to lubiana potrawa z grilla i często gości na stołach w ogrodach przydomowych w czasie spotkań przy grillu.
Szaszłyki to taka fajna i smaczna odmiana może trochę już nudnych kiełbasek z grilla ;)
W tym przepisie kulinarnym zastosowano mięso z drobiu, konkretnie mięso z kurczaka. Jak wiadomo, ten rodzaj mięsa dozwolony jest w wielu dietach zdrowotnych, a także odchudzających. Czytaj więcej
A zatem zachęcamy do wykonania tych prostych szaszłyków drobiowo-warzywnych. Pomidorki koktajlowe oraz cukinia razem z chudym mięsem drobiowym świetnie prezentują się kolorystycznie nabite na patyczkach i równie dobrze smakują. Dodatkowo, produkty te świetnie się uzupełniają smakowo :) Dlatego spróbujcie, bo warto!
Smacznego :)
Filet z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Obsypać przyprawą Gyros, wymieszać i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Pomidorki koktajlowe opłukać i osuszyć. Cukinię opłukać i w skórce pokroić w plasterki (około 2 cm).
Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, pomidorki koktajlowe i cukinię. Gotowe szaszłyki rozłożyć na aluminiowej tacce, a następnie położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 35 minut. Podczas grillowania szaszłyki należy odwracać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Szaszłyki podawać z ulubionym dipem i sałatką.
Z podanych składników wychodzi około 8 szaszłyków.
Smacznego.