Przepisy Extra

Szaszłyki z kurczaka i pomidorków koktajlowych

Szaszłyki to lubiana potrawa z grilla i często gości na stołach w ogrodach przydomowych w czasie spotkań przy grillu.

Szaszłyki to taka fajna i smaczna odmiana może trochę już nudnych kiełbasek z grilla ;)

W tym przepisie kulinarnym zastosowano mięso z drobiu, konkretnie mięso z kurczaka. Jak wiadomo, ten rodzaj mięsa dozwolony jest w wielu dietach zdrowotnych, a także odchudzających. Czytaj więcej

A zatem zachęcamy do wykonania tych prostych szaszłyków drobiowo-warzywnych. Pomidorki koktajlowe oraz cukinia razem z chudym mięsem drobiowym świetnie prezentują się kolorystycznie nabite na patyczkach i równie dobrze smakują. Dodatkowo, produkty te świetnie się uzupełniają smakowo :) Dlatego spróbujcie, bo warto!

Smacznego :)

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka (ok. 60 dag)
3 łyżeczki przyprawy Gyros
1 opakowanie pomidorków koktajlowych (50 dag)
3 długie cukinie (ok. 80 dag)

Sposób wykonania:

Filet z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Obsypać przyprawą Gyros, wymieszać i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Pomidorki koktajlowe opłukać i osuszyć. Cukinię opłukać i w skórce pokroić w plasterki (około 2 cm).

Na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kurczaka, pomidorki koktajlowe i cukinię. Gotowe szaszłyki rozłożyć na aluminiowej tacce, a następnie położyć na rozgrzanym grillu. Grillować około 35 minut. Podczas grillowania szaszłyki należy odwracać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Szaszłyki podawać z ulubionym dipem i sałatką.

Z podanych składników wychodzi około 8 szaszłyków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.