Przepisy Extra

Szaszłyki z wątróbki i boczku

Przedstawiamy Wam kolejny przepis kulinarny na prostą potrawę z grilla, czyli na przepyszne szaszłyki :)

Proste w wykonaniu danie, to nie znaczy byle jakie! To szaszłyki, do wykonania których użyto wątróbek drobiowych oraz wędzonego boczku, a te składniki oddzielono od siebie zdrową i aromatyczną cebulą.

Takie szaszłyki proponujemy szczególnie miłośnikom wątróbki, ale nie tylko ;)

Wątróbka moczy się 24 godziny w mleku, które podobnie jak piwo dodaje jej miękkości i kruchości. Po wypłukaniu w wodzie nie wyczuwa się smaku, ani zapachu mleka. Tak więc, warto zapamiętać, aby planując podanie szaszłyków na przyjęciu w plenerze, przygotowania rozpocząć jeden dzień wcześniej. Czytaj więcej

Tak proste danie jakim są szaszłyki wykonane z wątróbek i boczku, w sumie z niezbyt szlachetnych mięs, na pewno zasmakuje wszystkim uczestnikom biesiady.

Polecamy!

Składniki:

50 dag wątróbki drobiowej
50 dag wędzonego boczku
50-60 dag cebuli

Sposób wykonania:

Wątróbkę oczyścić, opłukać i zamoczyć w mleku na noc. Na drugi dzień opłukać, osuszyć i pokroić (przekroić) na większe kawałki. Wędzony boczek opłukać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić (najlepiej w tzw. trójkąty, czyli 1 cebulę na 8 części).

Patyczki do szaszłyków posmarować olejem i nabijać po kolei: cebulę, wątróbkę, cebulę, boczek itd. Gotowe szaszłyki rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 15 minut, od czasu do czasu obracać, żeby szaszłyki się nie przypaliły. Na koniec można posypać solą i pieprzem, ale to nie jest konieczne.

Z podanego przepisu wyjdzie około 12 szaszłyków.

Podawać z ulubionym dipem i sałatką.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję Gabrysiu :) Mam nadzieję, że Ci będą smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-05 13:29:53]
Mniam, uwielbiam wątróbkę, hop do ulubionych:),bardzo chętnie skorzystam z twojego przepisu Dorotko:)
Gabrysia [2012-07-05 09:30:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.