Przedstawiamy Wam kolejny przepis kulinarny na prostą potrawę z grilla, czyli na przepyszne szaszłyki :)
Proste w wykonaniu danie, to nie znaczy byle jakie! To szaszłyki, do wykonania których użyto wątróbek drobiowych oraz wędzonego boczku, a te składniki oddzielono od siebie zdrową i aromatyczną cebulą.
Takie szaszłyki proponujemy szczególnie miłośnikom wątróbki, ale nie tylko ;)
Wątróbka moczy się 24 godziny w mleku, które podobnie jak piwo dodaje jej miękkości i kruchości. Po wypłukaniu w wodzie nie wyczuwa się smaku, ani zapachu mleka. Tak więc, warto zapamiętać, aby planując podanie szaszłyków na przyjęciu w plenerze, przygotowania rozpocząć jeden dzień wcześniej. Czytaj więcej
Tak proste danie jakim są szaszłyki wykonane z wątróbek i boczku, w sumie z niezbyt szlachetnych mięs, na pewno zasmakuje wszystkim uczestnikom biesiady.
Polecamy!
Wątróbkę oczyścić, opłukać i zamoczyć w mleku na noc. Na drugi dzień opłukać, osuszyć i pokroić (przekroić) na większe kawałki. Wędzony boczek opłukać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i pokroić (najlepiej w tzw. trójkąty, czyli 1 cebulę na 8 części).
Patyczki do szaszłyków posmarować olejem i nabijać po kolei: cebulę, wątróbkę, cebulę, boczek itd. Gotowe szaszłyki rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 15 minut, od czasu do czasu obracać, żeby szaszłyki się nie przypaliły. Na koniec można posypać solą i pieprzem, ale to nie jest konieczne.
Z podanego przepisu wyjdzie około 12 szaszłyków.
Podawać z ulubionym dipem i sałatką.
Smacznego.