Przepisy Extra

Tort ambasador

Są takie przepisy cukiernicze, które aby je wykonać wymagają większego nakładu pracy i czasu. Takim przepisem jest receptura na wykonanie „Tortu ambasador”.

Podstawę tortu stanowi pulchne ciasto biszkoptowe. Następnym etapem jest przygotowanie masy kremowej wykonanej z budyniu, żółtek i mleka. Masa kremowa będzie podzielona na dwie części.Każda z tych części ma inną barwę i różni się dodatkami. Jak uzyskano taki efekt?? o tym w przepisie... ;) Czytaj więcej

Tort ambasador to jeden z wypieków cukierniczych, który najbardziej cenię. Jest delikatny i równocześnie wyrazisty, dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranych składników.

Polecamy! Torcik nie jest trudny, włożona w jego przygotowanie praca zostanie na pewno doceniona przez imprezowiczów.

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
3 żółtka
2 kostki masła
3 łyżki kakao
5 dag czekolady mlecznej
1 szklanka orzechów włoskich
puszka brzoskwiń w syropie
3/4 szklanki rodzynek
skórka z cytryny
sok z 1/2 cytryny
Do dekoracji:
5 dag czekolady mlecznej

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć go sokiem z brzoskwiń.

2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie waniliowe, żółtka, i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać ostudzony budyń. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać kakao, pokrojoną w kostkę czekoladę, pokrojone orzechy włoskie i wymieszać. Do drugiej części dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, rodzynki (można je wcześniej zalać gorącą wodą i dodać kilka kropel aromatu migdałowego, zostawić tak na ok. 30 minut, a następnie odcedzić), otartą skórkę z cytryny i sok z polowy cytryny. Delikatnie wymieszać.

Na biszkopt wyłożyć masę kakaową, a następnie masę z brzoskwiniami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
10 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Komentarze do przepisu:
Takie zmiany są mile widziane i komentarze też :) Wyszedł ambasador na bogato :) Super! Gratuluję i pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 23:28:55]
Też troszeczkę zmodyfikowałam ten przepis. Z racji ciepłej pory roku do zrobienia budyniu dałam mniej mleka (2,5 szklanki) i niecałą szklankę cukru. Dziewczyny wyżej narzekały, że masa wyszła im za wolna, mi udało się przez przypadek tego uniknąć. Do ciemnej masy wkroiłam 2 opakowania migdałów, 2 opakowania orzechów laskowych i dwie tabliczki czekolady 'z okienkiem', nie pamiętam firmy,ale to taka pyszna czekolada z orzechami laskowymi. Natomiast do jasnej masy dałam pokrojone brzoskwinie (z jednej puszki) i też z jednej puszki ananasy, oraz oczywiście rodzynki, które chwilkę moczyły się we wrzątku z olejkiem waniliowym (oczywiście rodzynki odcedzone i ostudzone). Przepis bazowy genialny, małe zmiany musiałam wprowadzić, bo nie byłabym sobą. Wszyscy zadowoleni. Pycha.
marta [2012-08-22 10:13:21]
Dziekuje za przepis,ciasto wyszlo fantastycznie,wszyscy byli zachwyceni,upieklam dla kolezanki syna,ktöry mial dwa lata.Niesamowite ciasto.
aga [2010-10-23 18:03:14]
faktycznie długo ucierałam następnym razem spróbuje krócej i zobaczę ale jako tort lodowy pycha i polecam
Yola79 [2010-04-22 14:57:38]
To może za długo była ucierana, i wtedy taki krem robi się rzadki. U mnie wyszedł jak widać na zdjęciu \'w sam raz\'. Tort miałam w lodówce około 4 godziny i później dało się go ładnie pokroić. Cieszę się, że smakował, pozdrawiam :)
Dorota [2010-04-21 11:02:32]
masa za rzadka mi wyszła,i choć był w lodówce 15godz. to musiałam ratować mrożeniem tortu i podaniem go jako tort lodowy. Ale smak wyśmienity.
Yola79 [2010-04-20 21:05:37]
Ciasto Pycha, ale ja przykryłabym go drugim biszkoptem , i polała dwoma tabliczkami rozpuszczonej mlecznej czekolady.
Anka [2009-01-05 16:58:30]
wyszedł ładnie ale miałam problemy z kremem. za bardzo rozlewał się na boki. powinno wyjść dobrze następnym razem z dwoma biszkoptami.
Sonik [2008-12-22 13:21:45]
też mam podobny przepis ale ja natomiast do masy dodaje ok.100ml spirytusu i rodzynki mocze przez noc w spirytusie też jest poprostu mniam, mniam POLECAM KONIECZNIE
Jola [2008-12-12 19:54:54]
Torcik pychotka! Robilam i wyszedl smaczny! Polecam
Natka [2008-11-23 15:04:16]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.