Są takie przepisy cukiernicze, które aby je wykonać wymagają większego nakładu pracy i czasu. Takim przepisem jest receptura na wykonanie „Tortu ambasador”.
Podstawę tortu stanowi pulchne ciasto biszkoptowe. Następnym etapem jest przygotowanie masy kremowej wykonanej z budyniu, żółtek i mleka. Masa kremowa będzie podzielona na dwie części.Każda z tych części ma inną barwę i różni się dodatkami. Jak uzyskano taki efekt?? o tym w przepisie... ;) Czytaj więcej
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć go sokiem z brzoskwiń.
2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budynie waniliowe, żółtka, i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać ostudzony budyń. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać kakao, pokrojoną w kostkę czekoladę, pokrojone orzechy włoskie i wymieszać. Do drugiej części dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, rodzynki (można je wcześniej zalać gorącą wodą i dodać kilka kropel aromatu migdałowego, zostawić tak na ok. 30 minut, a następnie odcedzić), otartą skórkę z cytryny i sok z polowy cytryny. Delikatnie wymieszać.
Na biszkopt wyłożyć masę kakaową, a następnie masę z brzoskwiniami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.