Przepisy Extra

Tort kokosowy z śmietankowo-czekoladową masą

Składniki:

Kokosowe ciasto x 2:
4 białka
sól
¾ szklanki cukru
10 dag wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
Masa śmietankowo-czekoaldowa:
750 ml śmietanki 30%
20 dag czekolady gorzkiej
¾ szklanki mleka
1 łyżka żelatyny
Do dekoracji:
5 łyżek płatków migdałowych

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, kilka kropli aromatu migdałowego i delikatnie wymieszać.

Do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć kokosowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ciepłe ciasto wyjąć z tortownicy i ostudzić. W ten sam sposób przygotować drugie kokosowe ciasto.

Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, aby składniki się połączyły. Zdjąć z ognia i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę. Dodać ostudzoną czekoladę, żelatynę i razem zmiksować. Gotową masę podzielić na dwie części.

Na jedną część kokosowego ciasta wyłożyć połowę śmietankowo-czekoladowej masy, przykryć drugą częścią kokosowego ciasta i wyłożyć pozostałą część śmietankowo-czekoladowej masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.