Pyszny i aromatyczny tort z kolorowymi, świątecznymi masami. Zieloną w kolorze choinki i białą w kolorze śniegu. Do tego wszystkiego aromatyczny biszkopt z przyprawą do piernika i mielonymi goździkami, pięknie pachnie w domu jak się ten biszkopt piecze. Całość dekorujemy bitą śmietanką, a na wierzchu tortu robimy dużą gwiazdę i dekorujemy złotymi, słodkimi kulkami. Tort pięknie się prezentuje na świątecznym stole i wspaniale smakuje :) Wesołych i słodkich Świąt Bożego Narodzenia :)
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z przyprawą do piernika, szczyptą mielonych goździków i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na trzy części (najlepiej na drugi dzień, bo wtedy biszkopt się nie kruszy).
Do garnka wlać zielony sok i zagotować na małym ogniu. Do ½ szklanki wody wsypać budynie śmietankowe w proszku, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się soku. Chwilkę pogotować na małym ogniu, następnie zdjąć z ognia dodać masło i energicznie wymieszać do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać twaróg i razem zmiksować. W rondelku roztopić masło, przełożyć masę serową i razem zagotować. Do mleka dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się masy serowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu migdałowego i zdjąć z ognia.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę zielonej masy (gorącej), następnie położyć drugą część biszkoptu, potem wyłożyć gorącą białą masę, potem trzecią część biszkoptu i na górę pozostałą zieloną masę (gorącą). Całość ostudzić i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Potem dodać letnią żelatynę rozpuszczoną wcześniej w około ¼ szklanki gorącej wody. Razem zmiksować i gotową masę posmarować boki tortu i udekorować wierzch tortu (np. rysując gwiazdę). Na koniec świątecznymi ozdobami udekorować tort i podać na stół.
Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! :)