Przepisy Extra

Tort na Boże Narodzenie

Pyszny i aromatyczny tort z kolorowymi, świątecznymi masami. Zieloną w kolorze choinki i białą w kolorze śniegu. Do tego wszystkiego aromatyczny biszkopt z przyprawą do piernika i mielonymi goździkami, pięknie pachnie w domu jak się ten biszkopt piecze. Całość dekorujemy bitą śmietanką, a na wierzchu tortu robimy dużą gwiazdę i dekorujemy złotymi, słodkimi kulkami. Tort pięknie się prezentuje na świątecznym stole i wspaniale smakuje :) Wesołych i słodkich Świąt Bożego Narodzenia :)

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
mielone goździki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Zielona masa:
900 ml zielonego soku (np. Pysio)
3 budynie śmietankowe
20 dag masła
Biała masa:
50 dag twarogu (półtłustego mielonego)
5 dag masła
¼ szklanki cukru
2 jajka
½ szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
Do dekoracji:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżki żelatyny
kolorowe cukierki (np. świąteczne choinki i złote koraliki)

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z przyprawą do piernika, szczyptą mielonych goździków i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na trzy części (najlepiej na drugi dzień, bo wtedy biszkopt się nie kruszy).

Do garnka wlać zielony sok i zagotować na małym ogniu. Do ½ szklanki wody wsypać budynie śmietankowe w proszku, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się soku. Chwilkę pogotować na małym ogniu, następnie zdjąć z ognia dodać masło i energicznie wymieszać do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać twaróg i razem zmiksować. W rondelku roztopić masło, przełożyć masę serową i razem zagotować. Do mleka dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się masy serowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu migdałowego i zdjąć z ognia.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę zielonej masy (gorącej), następnie położyć drugą część biszkoptu, potem wyłożyć gorącą białą masę, potem trzecią część biszkoptu i na górę pozostałą zieloną masę (gorącą). Całość ostudzić i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Potem dodać letnią żelatynę rozpuszczoną wcześniej w około ¼ szklanki gorącej wody. Razem zmiksować i gotową masę posmarować boki tortu i udekorować wierzch tortu (np. rysując gwiazdę). Na koniec świątecznymi ozdobami udekorować tort i podać na stół.

Smacznego i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! :)

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.