Truskawki konserwowane w cukrze to niezwykle łatwy, tani i szybki sposób na zatrzymanie lata... zamknięcie tych letnich, słodkich pachnącym słońcem owoców w słoiku.
Taki sposób jest świetnym rozwiązaniem na fajne przechowanie truskawek na całą zimę - zwłaszcza owoców ze swoich, ekologicznych upraw.
Truskawki ze słoika można wykorzystać potem do deserów, ciast - bez pieczenia, ale też do kruchego, do drożdżowego, do biszkoptu - gdzie można zrobić np. tak: upiec jasny biszkopt, na nim rozłożyć bitą śmietankę, a na niej rozłożyć galaretkę truskawkową zrobioną właśnie na bazie tego słodkiego syropu i truskawek. Czytaj więcej
Truskawki w syropie wzbogacają także smak naleśników, placków drożdżowych, słodkich kanapek, kaszkę mannę na mleku itd. Natomiast sam syrop można rozcieńczyć wodą i podawać jako napój, na stół lub serwować do drugiego dania. Można nim także słodzić herbatę.
Tak przygotowane truskawki pozwalają nam zachować smak lata na dłużej... Warto się skusić i warto mieć taki słodki przysmak w swojej spiżarni!
Smacznego.
Truskawki opłukać, osuszyć na sitku i odszypułkować. Następnie układać partiami w wyparzonych i suchych słoikach, przesypując cukrem. Tak przygotowane zostawić na około 5 godzin, aby truskawki puściły sok.
Następnie szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzone słoiki wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. W zimę takie truskawki to skarb :)
Z podanych składników wyjdą 2 słoiki po około 400 ml.
Smacznego.