Prosty przepis na najzwyklejszą sałatkę ogórkową...
To po prostu plasterki ogórków zamoczone w solance, a po dokładnym odciśnięciu przekłada się je do słoików, dodaje przyprawy i zalewa zalewą. Potem pasteryzacja i odpoczynek w chłodnej piwnicy, aż... do zimy ;)
Ta sałatka jest idealna do potraw w sezonie jesienno-zimowym. Pasuje do wszystkiego :) Czytaj więcej
Dlatego kilka takich słoiczków warto mieć w zapasie w swojej spiżarni , bo z nimi łatwiej i szybciej przygotowuje się obiad, bo już o dodatek obiadowy nie trzeba się martwić, tylko otwieramy słoiczek i... już!
Smacznego chrupania :)
Ogórki opłukać, pokroić w skórce w plasterki i odrzucić końcówki. Przełożyć do miski, zalać wodą, dodać sól i zostawić tak na około 3 godziny (w tym czasie składniki co jakiś czas należy wymieszać).
Na koniec odcisnąć z solanki i przełożyć do wyparzonych, suchych słoików (do około ½ wysokości słoika), a solankę wylać. Następnie do każdego słoika (na ogórki) włożyć gałązki zielonej pietruszki, gałązki kopru, gorczycę, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i dopełnić słoiki ogórkami.
Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać przygotowane w słoikach ogórki. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdą 3 słoiki po 900 ml pysznej sałatki
Smacznego.