Ciekawa sałatka ogórkowa z dodatkiem ziół. Fajnie wygląda!
To sałatka dla miłośników ziół, dla miłośników nowych smaków oraz dla Tych, co nie wiedzą już co zrobić z ogórkami, bo te się rozszalały i rosną, i rosną ;)
Udanych zapraw i smacznego :)
Ogórki dokładnie umyć, wypłukać w zimnej wodzie i pokroić w skórce w grubą kostkę (każdy ogórek przekroiłam wzdłuż na 4 części, a potem kroiłam w kostki). Przełożyć do miski, dodać sól kamienną, wymieszać i odstawić na około 3 godziny, a następnie odsączyć ze słonej zalewy (ale całej zalewy nie wylewać).
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do czystej miski przełożyć ogórki. Dodać do nich czosnek, zioła prowansalskie, gorczycę, curry i całość razem wymieszać.
Do wyparzonych i suchych dużych słoików włożyć po gałązce kopru, a następnie przełożyć ogórki z ziołami i sokiem, który jeszcze puściły.
Ocet z cukrem zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki (do każdego słoika można dolać jeszcze po około 1 łyżce tej solonej zalewy z ogórków), aby cała sałatka w słoiku była zakryta.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.
Smacznego.