Przepisy Extra

Ogórki z ziołami prowansalskimi

Składniki:

2 ½ kg ogórków
2 ½ łyżki soli (kamiennej)
5 ząbków czosnku
3 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka curry
3 gałązki kopru
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru

Sposób wykonania:

Ogórki dokładnie umyć, wypłukać w zimnej wodzie i pokroić w skórce w grubą kostkę (każdy ogórek przekroiłam wzdłuż na 4 części, a potem kroiłam w kostki). Przełożyć do miski, dodać sól kamienną, wymieszać i odstawić na około 3 godziny, a następnie odsączyć ze słonej zalewy (ale całej zalewy nie wylewać).

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do czystej miski przełożyć ogórki. Dodać do nich czosnek, zioła prowansalskie, gorczycę, curry i całość razem wymieszać.

Do wyparzonych i suchych dużych słoików włożyć po gałązce kopru, a następnie przełożyć ogórki z ziołami i sokiem, który jeszcze puściły.

Ocet z cukrem zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki (do każdego słoika można dolać jeszcze po około 1 łyżce tej solonej zalewy z ogórków), aby cała sałatka w słoiku była zakryta.

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.