Na to pyszne ciasto truskawkowe składa się puszysty, jasny biszkopt oraz kremowa masa maślana i truskawki pokrojone na plasterki. Zatem jest to prosty i łatwy przepis cukierniczy.
Truskawkowe ciasto, więc dominującym smakiem i zapachem są aromatyczne truskawki, chociaż ich intensywność łagodzi tutaj maślany posmak kremu. To w sumie słodki smak o łagodnym zabarwieniu.
Tak lubiane przez naszych milusińskich ciasta owocowe warto przygotowywać z ich udziałem. Jest to zabawa w dużym stopniu ucząca dzieci pracy w zespole, np. z rodzicami. Takie proste przepisy szczególnie nadają się do tego celu. Czytaj więcej
Truskawkowiec zawsze się udaje i nie ma z nim żadnych problemów. Nic tylko go piec i piec ;)
Nadaje się on na każdą letnią imprezę, można go też wykonać w tortownicy - w formie truskawkowo-biszkoptowego tortu i całość oblać słodką polewą czekoladową... mmm pycha! Jeśli to ma być tort dla dorosłych, to do kremu można dodać kilka łyżek adwokatu - i będzie tort bomba ;)
Powodzenia i smacznego :)
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem (wodę wymieszać ze spirytusem).
Jajka ubić z cukrem na parze, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po trochu masę jajeczną i spirytus.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć 1/3 część kremu, na niego 1/3 część truskawek pokrojonych w plasterki. Czynność tą należy powtórzyć jeszcze dwa razy.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.