Przepisy Extra

Truskawkowy przekładaniec z jogurtowo-śmietankową masą

Przedstawiam Wam kolejną słodką wariację truskawkową - następny fajny przepis z wykorzystaniem słodkich, aromatycznych i soczystych truskawek - mniam :)

W jeden dzień pieczemy biszkopt, a na drugi dzień składamy ciasto - to prosta i sprawdzona metoda na udane ciacho. Dużo się nie napracujemy, bo pracę rozłożymy na dwa dni ;) Czytaj więcej

Ten słodki przekładaniec bardzo ładnie się prezentuje, przyciąga wręcz i kusi, a smakuje wybornie :)

W tym sezonie truskawkowym musisz się na niego skusić. Niech truskawkowe szaleństwo trwa....!

Smacznego :)

Składniki:

Jasny biszkopt:
6 jajek
sól
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
1/3 szklanki wody (przegotowanej)
2 łyżki soku z cytryny
Masa truskawkowa:
1 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
ok. 10 dag herbatników kakaowych
Masa jogurtowo-śmietankowa:
35 dag jogurtu greckiego (duży kubek)
30 dag serka homogenizowanego waniliowego
250 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
4 łyżki wody

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem wymieszać. Biszkopt wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej przed krojeniem).

Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Następnie zagotować, wsypać galaretki truskawkowe w proszku i razem dokładnie rozmieszać.

Jedną część biszkoptu nasączyć cytrynowym ponczem (letnią, przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryn), wyłożyć połowę tężejącej masy truskawkowej (4-5 łyżek należy odłożyć na koniec do dekoracji ciasta), przykryć kakaowymi herbatnikami, wyłożyć pozostałą część masy truskawkowej, przykryć drugą częścią jasnego biszkoptu i nasączyć pozostałym cytrynowym ponczem.

Żelatynę rozmieszać dokładnie w gorącej wodzie. Śmietankę ubić. Do śmietanki dodać jogurt grecki, serki homogenizowane, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i razem zmiksować. Gotową masę jogurtowo-śmietankową wyłożyć na jasny biszkopt. Do pozostałej masy truskawkowej (prawdopodobnie już stężałej) dodać 1-2 łyżki gorącej wody i dokładnie rozmieszać, a gdy masa przestygnie, polać ciasto w tzw. esy-floresy. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję bardzo! Cieszę się, że ciasto tak Pani i rodzince zasmakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2016-08-21 22:17:18]
Ciasto bardzo smaczne i ladnie wyglada. Robilam juz kilka razy polecam.
Małgosia [2016-08-21 21:04:14]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.