Przedstawiam Wam kolejną słodką wariację truskawkową - następny fajny przepis z wykorzystaniem słodkich, aromatycznych i soczystych truskawek - mniam :)
W jeden dzień pieczemy biszkopt, a na drugi dzień składamy ciasto - to prosta i sprawdzona metoda na udane ciacho. Dużo się nie napracujemy, bo pracę rozłożymy na dwa dni ;) Czytaj więcej
Ten słodki przekładaniec bardzo ładnie się prezentuje, przyciąga wręcz i kusi, a smakuje wybornie :)
W tym sezonie truskawkowym musisz się na niego skusić. Niech truskawkowe szaleństwo trwa....!
Smacznego :)
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem wymieszać. Biszkopt wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej przed krojeniem).
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Następnie zagotować, wsypać galaretki truskawkowe w proszku i razem dokładnie rozmieszać.
Jedną część biszkoptu nasączyć cytrynowym ponczem (letnią, przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryn), wyłożyć połowę tężejącej masy truskawkowej (4-5 łyżek należy odłożyć na koniec do dekoracji ciasta), przykryć kakaowymi herbatnikami, wyłożyć pozostałą część masy truskawkowej, przykryć drugą częścią jasnego biszkoptu i nasączyć pozostałym cytrynowym ponczem.
Żelatynę rozmieszać dokładnie w gorącej wodzie. Śmietankę ubić. Do śmietanki dodać jogurt grecki, serki homogenizowane, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i razem zmiksować. Gotową masę jogurtowo-śmietankową wyłożyć na jasny biszkopt. Do pozostałej masy truskawkowej (prawdopodobnie już stężałej) dodać 1-2 łyżki gorącej wody i dokładnie rozmieszać, a gdy masa przestygnie, polać ciasto w tzw. esy-floresy. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.