Przedstawiam Wam słodkie, puszyste i mocno owocowe ciasto o pięknym filetowym kolorze :)
Biała, słodka, śmietankowa masa przekładana jest jasnym biszkoptem nasączonym orzeźwiającym ponczem oraz soczystymi, małymi, niebieskimi kuleczkami - czyli jagódkami... Całość zalana jest galaretką o ciekawej nazwie - a mianowicie - szafirowej, która ma również nietypowy jak na galaretkę kolor - bo taki ciemny niebieski. Czytaj więcej
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i razem delikatnie wymieszać. Wyłożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na połowę.
Herbatę (może być słodka) wymieszać z sokiem z cytryny, i nasz poncz jest już gotowy.
Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy, jogurt grecki, serki waniliowe i całość razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować.
Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osuszyć na sitku (ewentualnie na ręczniku papierowym).
Galaretkę szafirową rozpuścić w 500 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.
Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć ¾ białej puszystej masy i rozłożyć połowę jagód. Następnie przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem, wyłożyć pozostałą białą puszystą masę, wylać tężejącą galaretkę szafirową i rozsypać pozostałe jagody.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki do stężenia i schłodzenia.
Smacznego.