Przepisy Extra

Przekładaniec jagodowy z białą puszystą masą i galaretką

Przedstawiam Wam słodkie, puszyste i mocno owocowe ciasto o pięknym filetowym kolorze :)

Biała, słodka, śmietankowa masa przekładana jest jasnym biszkoptem nasączonym orzeźwiającym ponczem oraz soczystymi, małymi, niebieskimi kuleczkami - czyli jagódkami... Całość zalana jest galaretką o ciekawej nazwie - a mianowicie - szafirowej, która ma również nietypowy jak na galaretkę kolor - bo taki ciemny niebieski. Czytaj więcej

To ciacho jest dosyć proste i szybkie do przygotowania. Prezentuje się cudnie i dlatego znika błyskawicznie.

Nadaje się na każdą okazję, latem śmiało może być podawane jako wakacyjny torcik dla "lipcowego solenizanta lub solenizantki" ;)

Smacznego!

Przekładaniec jagodowy z białą puszystą masą i galaretką

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
sól
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
½ szklanki herbaty
2 łyżki soku z cytryny
Biała puszysta masa:
½ litra śmietanki 30%
35 dag jogurtu greckiego (duży kubek)
30 dag serka homogenizowanego waniliowego (2 małe kubki)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 ½ łyżki żelatyny
6 łyżek wody
Dodatkowo:
40 dag jagód
1 galaretka szafirowa

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i razem delikatnie wymieszać. Wyłożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na połowę.

Herbatę (może być słodka) wymieszać z sokiem z cytryny, i nasz poncz jest już gotowy.

Żelatynę zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać i odstawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy, jogurt grecki, serki waniliowe i całość razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować.

Jagody przebrać, opłukać i dokładnie osuszyć na sitku (ewentualnie na ręczniku papierowym).

Galaretkę szafirową rozpuścić w 500 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i pozostawić do ostudzenia.

Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć ¾ białej puszystej masy i rozłożyć połowę jagód. Następnie przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem, wyłożyć pozostałą białą puszystą masę, wylać tężejącą galaretkę szafirową i rozsypać pozostałe jagody.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki do stężenia i schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.