Ciasto ucierane znane również jako ciasto piaskowe, to szybki i łatwy sposób na wykonanie smacznego wypieku cukierniczego. Najczęściej z ciasta ucieranego powstają babki, ale można wykonać z niego keksy, a także łatwe ciasta z owocami :)
Tylko pytanie: Jak przeprowadzić ucieranie ciasta, żeby było delikatne, lekko rozpadające się i wypiek się powiódł, a już po upieczeniu ciasto nie opadło??
Najlepsze efekty daje ucieranie ciasta w makutrze. To taka specjalna misa, posiadająca nierówne, chropowate wnętrze, często w formie rowków. Naczynie to przeznaczone jest do ucierania różnych mas i ciast oraz np. białek, maku itp. Do ucierania w makutrze najlepiej nadają się specjalne pałki, wykonane z twardego drewna. Kiedyś takie miski były w każdym domu, ale teraz nie wszyscy dysponują takim zestawem ;) Czytaj więcej
Teraz z pomocą przychodzi nam mikser :) I oczywiście ciasto można utrzeć też mikserem. W tym wypadku należy tę czynność wykonać w możliwie krótkim czasie, wtedy będą mniejsze szanse, że ciasto po upieczeniu opadnie.
W naszym przepisie na ciasto ucierane z owocami, jako owocowych dodatków użyjemy słodkich i soczystych truskawek :)
Ciasto wychodzi pyszne i wygląda zachęcająco - pokryte warstwą tych sezonowych, smacznych i zdrowych owoców.
Zachęcamy do spróbowania i życzymy smacznego :)
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Dalej ucierając dodawać olej i wymieszaną mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i szczyptą mielonego imbiru. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm.
Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Następnie przekroić na połowę. Wierzch ciasta posypać bułką tartą i rozłożyć połówki truskawek.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.