Przepisy Extra

Ucierane ciasto z owocami lata - truskawkami

Ciasto ucierane znane również jako ciasto piaskowe, to szybki i łatwy sposób na wykonanie smacznego wypieku cukierniczego. Najczęściej z ciasta ucieranego powstają babki, ale można wykonać z niego keksy, a także łatwe ciasta z owocami :)

Tylko pytanie: Jak przeprowadzić ucieranie ciasta, żeby było delikatne, lekko rozpadające się i wypiek się powiódł, a już po upieczeniu ciasto nie opadło??

Najlepsze efekty daje ucieranie ciasta w makutrze. To taka specjalna misa, posiadająca nierówne, chropowate wnętrze, często w formie rowków. Naczynie to przeznaczone jest do ucierania różnych mas i ciast oraz np. białek, maku itp. Do ucierania w makutrze najlepiej nadają się specjalne pałki, wykonane z twardego drewna. Kiedyś takie miski były w każdym domu, ale teraz nie wszyscy dysponują takim zestawem ;) Czytaj więcej

Teraz z pomocą przychodzi nam mikser :) I oczywiście ciasto można utrzeć też mikserem. W tym wypadku należy tę czynność wykonać w możliwie krótkim czasie, wtedy będą mniejsze szanse, że ciasto po upieczeniu opadnie.

W naszym przepisie na ciasto ucierane z owocami, jako owocowych dodatków użyjemy słodkich i soczystych truskawek :)

Ciasto wychodzi pyszne i wygląda zachęcająco - pokryte warstwą tych sezonowych, smacznych i zdrowych owoców.

Zachęcamy do spróbowania i życzymy smacznego :)

Składniki:

Ucierane ciasto:
25 dag margaryny Kasia
1/2 szklanki cukru
4 jajka
3 łyżki oleju
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta mielonego imbiru
Dodatkowo:
1 1/2 łyżki bułki tartej
35 dag truskawek
cukier puder

Sposób wykonania:

Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Dalej ucierając dodawać olej i wymieszaną mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i szczyptą mielonego imbiru. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm.

Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Następnie przekroić na połowę. Wierzch ciasta posypać bułką tartą i rozłożyć połówki truskawek.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Tak, mogą być, powodzenia i smacznego :)
Dorota [2013-07-23 13:31:04]
PANI DOROTKO, CZY MOGĄ TEŻ BYĆ JAGODY LUB MALINY?
Kasia O [2013-07-22 14:54:04]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.