Przepisy Extra

Kruche ciasto z owocową masą i puszystą pianką

To ciasto dla wszystkich tych, którzy uwielbiają wypieki na kruchym cieście - ten przepis jest wprost idealny do wypróbowania :) A dlaczego??

Bo jest nieskomplikowane, kruche, słodkie - po prostu przepyszne :)

Ciasto składa się z trzech apetycznych i kolorowych warstw... Podstawę stanowi wspomniane kruche ciasto, na którym znajduje się pyszna masa owocowa, a w niej jabłka, truskawki, rabarbar oraz dodatki: cukier o smaku kardamonu, kasza manna oraz orzeźwiający sok z cytryny.

To fantastyczne połączenie słodko-kwaśnych owoców w jednej warstwie ciasta, daje oryginalny i niepowtarzalny smak. Ostatnią, górną warstwę stanowi słodka pianka śmietankowa z posmakiem migdałów - mmm... mniam! Czytaj więcej

Wykonane wg tego przepisu ciasto z owocami jest przepyszne i może zasmakować nie tylko miłośnikom kruchych ciast ;)

Jest idealne na każdą okazję, a latem smakuje wyjątkowo. A jeszcze serwowane na świeżym powietrzu z kawusią, w doborowym towarzystwie... smakuje super!

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

Kruche ciasto:
25 dag margaryny Kasia
3 łyżki cukru
6 żółtek
3 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owocowa masa:
70 dag jabłek
50 dag truskawek
30 dag rabarbaru
1/2 szklanki cukru
kardamon
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka soku z cytryny
Puszysta pianka:
6 białek
5 łyżek cukru
1 budyń śmietankowy
aromat migdałowy

Sposób wykonania:

Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać cukier, żółtka i olej. Na koniec dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Gotowe ciasto wyłożyć do tradycyjnej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180 °C.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać, obrać z szypułek i pokroić w kostkę. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć jabłka, truskawki i rabarbar. Dodać cukier, szczyptę kardamonu, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać kaszę mannę, wymieszać i chwilkę pogotować. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Na podpieczony spód wyłożyć owocową masę, a na nią puszystą piankę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec razem przez 20 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dzięki :)
Dorota [2013-10-10 18:42:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.