To ciasto dla wszystkich tych, którzy uwielbiają wypieki na kruchym cieście - ten przepis jest wprost idealny do wypróbowania :) A dlaczego??
Bo jest nieskomplikowane, kruche, słodkie - po prostu przepyszne :)
Ciasto składa się z trzech apetycznych i kolorowych warstw... Podstawę stanowi wspomniane kruche ciasto, na którym znajduje się pyszna masa owocowa, a w niej jabłka, truskawki, rabarbar oraz dodatki: cukier o smaku kardamonu, kasza manna oraz orzeźwiający sok z cytryny.
To fantastyczne połączenie słodko-kwaśnych owoców w jednej warstwie ciasta, daje oryginalny i niepowtarzalny smak. Ostatnią, górną warstwę stanowi słodka pianka śmietankowa z posmakiem migdałów - mmm... mniam! Czytaj więcej
Wykonane wg tego przepisu ciasto z owocami jest przepyszne i może zasmakować nie tylko miłośnikom kruchych ciast ;)
Jest idealne na każdą okazję, a latem smakuje wyjątkowo. A jeszcze serwowane na świeżym powietrzu z kawusią, w doborowym towarzystwie... smakuje super!
Polecamy i życzymy smacznego :)
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać cukier, żółtka i olej. Na koniec dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Gotowe ciasto wyłożyć do tradycyjnej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180 °C.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Truskawki opłukać, obrać z szypułek i pokroić w kostkę. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć jabłka, truskawki i rabarbar. Dodać cukier, szczyptę kardamonu, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać kaszę mannę, wymieszać i chwilkę pogotować. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Na podpieczony spód wyłożyć owocową masę, a na nią puszystą piankę. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec razem przez 20 minut w temperaturze 180 °C.
Smacznego.