Przepisy Extra

Truskawkowiec przekładany kakaowym biszkoptem

SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
6 jajek
sól
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki żytniej (pełnoziarnistej)
2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody (przegotowanej letniej)
Masa jogurtowo-truskawkowa:
37 dag jogurtu naturalnego (1 duży kubek)
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
40 dag truskawek (mogą być mrożone)
1 galaretka truskawkowa
3 łyżeczki żelatyny
250 ml wody
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
40 dag truskawek (mogą być mrożone)

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z mąką żytnią, kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wyłożyć biszkopt do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Galaretkę truskawkową i żelatynę rozmieszać dokładnie w gorącej wodzie (250 ml). Truskawki, jeśli są mrożone, to rozmrozić. Połowę truskawek zmiksować blenderem, a połowę pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder i całość razem zmiksować. Dodać zmiksowane i pokrojone truskawki, ostudzoną galaretkę z żelatyną i razem wymieszać.

Sok z cytryny wymieszać z wodą i powstałym ponczem nasączyć jedną część biszkoptu. Następnie wyłożyć ¾ masy jogurtowo-truskawkowej, przykryć drugą częścią biszkoptu, skropić pozostałym cytrynowym ponczem i wyłożyć pozostałą jogurtowo-truskawkową masę. Włożyć ciasto do lodówki na około 20 minut.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 gorącej wody i dokładnie rozmieszać. Przełożyć do niej zamrożone truskawki (jeśli są duże można je przekroić na połowę lub na cztery części). Gdy galaretka z truskawkami zacznie tężeć wyłożyć ją na masę jogurtowo-truskawkową i schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2857142856 stars based on 28 reviews Ciasta i słodkości
SPRAWDŹ
Ten przepis jest dostępny bez reklam, z liczbą kalorii, białek, węglowodanów i tłuszczów na extra.smaczny.pl.
Na extra.smaczny.pl znajdziesz 7840 sprawdzonych przepisów, 1497 porad kulinarnych, 369 artykułów, kalkulator kalorii oraz możliwość dodawania własnych przepisów.
Zobacz ten przepis na extra.smaczny.pl Skorzystaj z darmowego okresu próbnego
Dostęp do extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni. Potem od 10,75 zł zł miesięcznie w zależności od wybranej opcji abonamentu.
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2022. Wszystkie prawa zastrzeżone.