Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać śmietanę i razem podgrzewać na małym ogniu, żeby masa się połączyła. Ostudzić i do czekoladowej masy dodać serek mascarpone oraz rum. Całość razem zmiksować na gładką masę. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dół i boki). Następnie na dnie tortownicy rozłożyć warstwę herbatników, na na niej rozłożyć masę truflową i przykryć kolejną warstwą herbatników. Włożyć do lodówki na około 10 minut.
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu (puszka z mlekiem powinna być cały czas zakryta wodą, w tym celu podczas gotowania wodę należy cały czas uzupełniać). Na koniec wodę z garnka wylać i po około 15 minutach ostrożnie otworzyć puszkę (najlepiej ugotować to mleko wcześniej, aby potem można było szybko złożyć ciasto). Ciepłą masę karmelową wyłożyć na herbatniki i delikatnie rozsmarować łyżką lub nożem. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników i włożyć do lodówki na około 10 minut.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodać letnią żelatynę (rozpuszczona wcześniej w ¼ szklance gorącej wody). Całość razem zmiksować i wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta posypać połamanymi kakaowymi wafelkami.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.