Przepisy Extra

Wiewiórka

Wiewiórka to bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto z dodatkiem jabłek i rozdrobnionych orzechów włoskich. To niewielkie ciasto zostało upieczone w formie keksowej. Aby go przygotować, nie potrzeba wielu składników, jest więc tanie.

Przepis na ciasto jest niezwykle łatwy do wykonania i dlatego można go polecić młodym i nabierającym doświadczenia adeptom sztuki cukierniczej. Pomimo prostoty to ciasto z jabłkami i z kawałkami orzechów bardzo dobrze smakuje :) Pięknie i zachęcająco wygląda podane na stół, dlatego błyskawicznie z niego znika. Czytaj więcej

To ciasto idealne na każdy sezon.

Smacznego :)

Wiewiórka

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
3 duże jabłka

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i nadal ubijać. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i starannie wymieszać. Nadal mieszając cienkim strumykiem wlać olej.

Do gładkiego ciasta dodać orzechy włoskie i pokrojone w plasterki wcześniej obrane jabłka, wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksowej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C. i piec ok. 35 minut.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
35 opinii | Wyraź opinię
4.38 stars based on 1440 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że ciasto się udało i że tak smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-07-01 22:04:09]
Bardzo dobre ciasto, proste i szybkie w wykonaniu, całej rodzince smakowało. Polecam! :)
gret [2011-06-21 16:18:40]
Cieszę się, że wiewióreczka Wam smakuje i że się udaje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-01 09:45:20]
Ciasto smakuje wybornie. Ja dodaje do niego także rodzynki, pestki dyni i olejek cytrynowy.
grindcore [2010-10-12 15:28:03]
Przepyszne ciacho:) także polecam!
jolcia;) [2010-05-15 21:50:29]
Ciasto superrrrrr... dodałam tylko 3 łyżki kwaśnej śmietany, żeby zrównoważyć proszek i sodę i szczyptę cynamonu. Ktśs pisze, że upiekł bez tłuszczu /oliwy/... interesujace
Zuzia [2009-04-27 13:29:31]
ciasto jest bardzo dobre i proste w przygotowaniu i dosc tanie . Polecam ja i moja rodzinka je uwielbiamy
karo [2007-11-16 19:41:41]
Przepyszne ciasto i dosc latwe :-) Osobiscie dodalam jeszcze wiorki kokosowe, gdyz je uwielbiam. Momim wspollokatorom w domku akademickim (anglikom i chinczykom) bardzo smakowalo-ciasto zniknelo w 1 wieczor, nie zdarzylam sie nim nacieszyc ;-)
Justyna [2007-10-29 19:39:55]
Dzisiaj robiłąm to cistko! Jest bardzo proste w przyrzadzeniu, dosłownie zajęło mi to chwilę! Nie dodawałąm jabłek, tylko orzechy i rodzynki! Ciastko jest fajne, ja lubie takie! PYSZNE I ŁATWIUTKIE CIASTECZKO;)
KASICZKA [2007-04-14 18:18:09]
Te ciasto jest przepyszne i proste do robienia. ja daję troche wiecej jablek
Maria [2007-01-06 16:04:07]
ja dodaję jescze daktyle suszone, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dobre ciacho
mysia [2007-01-04 18:41:30]
Dobre ciasto ale lepsze bez jabłek
Dorelka [2006-12-21 16:35:44]
też piekłam, ale dawno. na niedzielę odświeżę ten przepis, pamiętam że był super!!!
Magdzia [2006-09-21 21:38:53]
Dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam
Rosa [2006-08-07 18:50:19]
Cieszę się, że ciasto smakowało ;) A co do formy, to ja piekę to ciasto w formie o wymiarach ok. 10 na 40 cm
Dorota [2006-08-07 11:01:22]
Upiekłam ostatnio to ciasteczko i uważam że jest bardzo dobre i łatwe w wykonaniu.Dziękuję za przepis.Mam tylko 1 pytanko,bo przed wyłożeniem ciasta na blachę miałam dylemat co do długości blachy keksowej-miałam 2 do dyspozycji: 30 i 40 cm,no i asekuracyjnie wybrałąm tą dłuższą ,by mieć pewnośc że ciasto się upiecze,tak więc chciałam zapytać jaką dł używa autorka przepisu.
Rosa [2006-08-06 20:20:59]
ciasto bardzo dobre, polecam!
nutka [2006-05-10 14:24:15]
Bardzo dobre i proste - nawet mnie się udało, a raczej nie mam pojęcia o pieczeniu. :)
naisha [2006-03-11 22:22:29]
Dodałam rodzynki i cynamon.Smakowało całej rodzince...polecam
anetka [2006-02-01 12:54:22]
Ciasto jest na prawde swietne, zrobilam je specjanie dla mojego meza na urodzinki i wszyscy byli zadowoleni a teraz tesciowa prosi bym i jej go upiekla...
Ewelina [2005-12-23 00:35:45]
szczerze to nie wiem jak to opisać........ciasto jest....orzechowe zodrobiną słobyczy.....no cóż ...nie ma to jak dobra wiewiórka na podwieczorek
kuchcik [2005-10-14 17:00:41]
Piekłam, bardzo dobre ciasto.Proste i szybkie w wykonaniu.
Gosia [2005-06-10 23:11:51]
Zrobilam dzis to ciasto-tylko dalam 6 jablek i 2 lyzki miodu. Nie dodawalam oliwy, wiec jest mniej kaloryczne, a przepyszne-wyroslo i wogole! Pychota!
Marlena [2005-05-05 16:35:14]
jest dobre,wszystkim smakowalo
niusia [2005-03-26 22:38:34]
ciasto jest przepyszne aż palce lizać
Nika [2005-01-23 14:49:18]
Próbowała cała rodzina. Wszystkim bardzo smakowało. Dziękuję za przepis.
Iwona [2004-11-29 23:00:23]
Smaczne.
Marzena [2004-11-22 14:55:12]
Ciasto jest przepyszne :) dodałam pół łyżeczki cynamonu ;) PYCHA
Loree [2004-11-09 16:07:59]
...szczypta cynamonu nie zaszkodzi :) bedzie ok
niusia [2004-11-08 17:30:49]
ciasto jest smaczne i co najkwazniejsze zawsze wyrosnie
smakoszka [2004-11-07 11:20:31]
Ja dodając do ciasta jabłka nie obieram ich wczesniej ze skórki i kroje je w kostkę. Skórek nie czuć po upieczeniu.
niusia [2004-11-06 16:00:56]
Jest dobre. Nie za słodkie. Wygląda jak na zdjęciu.
malina [2004-10-12 11:01:49]
Bardzo dobre ciasto. Szybko się robi i szybko piecze, a zjada jeszcze szybciej. Polecam
Gwiazdka [2004-09-29 15:25:12]
Ja dodaję jeszcze kakao.Jest naprawdę dobre.
Olivka [2004-08-31 23:53:44]
faktycznie.ciasto jest pyszne.ale mozna dodac jeszcze rodzynek..albo śliwek...
ala [2004-05-28 11:26:47]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.