Przepisy Extra

Tort biszkoptowo-orzechowy

Składniki:

Biszkopt:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
1 kostka masła
30 dag zmielonych orzechów włoskich
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka
Poncz:
1/2 szklanki przegotowanej wody
sok z cytryny
Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i żółtka, następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać ciasto do natłuszczonej dużej tortownicy i piec ok. 30 min. w temperaturze 160 °C.

Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem, odstawić do wystudzenia. Masło starannie utrzeć z cukrem, a następnie nadal ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce orzechów. Kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji.

Składniki ponczu starannie wymieszać.

Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty, nasączyć je ponczem i przełożyć kremem. Posmarować również boki tortu. Udekorować kremem i orzechami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
ciasto super ja je odrazu zrobilem troszke inaczej a mianowicie totalnie zmiksowalem orzechy zrobilem z nich mus i wtedy zalalem mlekiem dzieki temu krem wyszedl bardzo delikatny i extra sie rozsmarowuje robie go od trzech lat i zawsze goscie go mega chwala !!:)
Protas [2011-11-03 18:43:37]
Zrobiłam z orzechami laskowymi - dobre, ale żadna rewelka. Dodałabym alkoholu do nasączenia albo warstwe kwasnego dzemu - byloby lepsze.
Małgorzata [2011-06-23 21:02:37]
Pyyyycha
Aneta [2007-04-29 13:50:20]
bardzo dobry tort niebo w gębie
gabi [2006-03-24 14:11:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.