Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać śmietanę, rum, twaróg i razem zmiksować.
Do miski przesiać mąkę pszenną i sodę oczyszczoną. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Dodać do mąki, przełożyć również masę serowo-jajeczną, wymieszać i wyrobić ręką.
Następnie brać partiami ciasto, podsypując mąką i rozwałkowując na grubość około 6 mm. Wykrawać dużym kubkiem duże krążki, a w środku kieliszkiem małe krążki.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (może to być smalec, np. 4 kostki) na złoty kolor i wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Można smażyć najpierw krążki, a potem na sam koniec małe kuleczki.
Z podanych składników wyjdzie około 25 oponek i 25 małych kuleczek.
Przed podaniem na stół oponki posypać słodkim pudrem.
Smacznego.