Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spodzie rozłożyć warstwę kakaowych herbatników.
Arbuza obrać ze skórki, oczyścić z pestek i przełożyć do garnka. Zmiksować blenderem na gładką masę i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretkę truskawkową w proszku i żelatynę. Całość dokładnie rozmieszać. Do zimnej masy dodać kilka kropel soku z limonki, wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą arbuzowa masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą kakaowych herbatników i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Śmietankę ubić, a następnie przełożyć do niej jogurt grecki, jogurt naturalny, cukier puder i całość razem zmiksować. Na koniec przelać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową białą masę wyłożyć na herbatniki i wyłożyć do lodówki na około 15 minut.
Poziomki rozłożyć na jogurtowo-śmietnkowej masie, a na nie wyłożyć tężejącą galaretkę krystaliczną (przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu).
Całość włożyć do lodówki na noc, a przed podaniem na stół można ciasto udekorować zielonymi listkami poziomek.
Smacznego.