Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Kiełbasę, wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i podsmażyć.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Cukinię opłukać i również pokroić w kostkę (młodą cukinię kroimy w całości). Suszone śliwki pokroić w kostkę.
Do garnka przełożyć dynię, cukinię i suszone śliwki. Dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, Vegetę, szczyptę ostrej papryki, wędzonej papryki, kolorowego pieprzu, wodę i koncentrat pomidorowy. Całość razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem, aby puścił sok. Następnie dodać do bigosu razem z kilkoma kroplami soku z cytryny. Na koniec dodać szczyptę tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku i razem wymieszać.
Bigos podawać na ciepło z bułeczką.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.