Białą kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać i osuszyć. Następnie poszatkować, ugotować i odcedzić. Kiszoną kapustę pokroić (ale nie jest to konieczne), osobno ugotować i odcedzić.
Łopatkę wieprzową, kiełbasę i wędzony boczek pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej i przełożyć do niego łopatkę, kiełbasę i boczek. Razem wymieszać i usmażyć. Następnie dodać pokrojone w paski suszone grzyby, które wcześniej należy zamoczyć.
Do dużego garnka przełożyć białą i kiszoną kapustę. Przełożyć całe mięso z rondla wraz z tłuszczem. Do tego dodać pokrojone w paski suszone śliwki i liście laurowe. Wodę, w której moczyły się grzyby (około 1 szklanka) pogrzać, rozpuścić w niej kostkę rosołową i wlać do garnka. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Dodać szczyptę majeranku i ostrej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.