Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć olej kokosowy i rozgrzać. Przełożyć cebulę, boczek i razem chwilkę podsmażyć.
Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czerwoną i zieloną paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z marchewką przełożyć do garnka z cebulą i boczkiem. Dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Następnie razem z pomidorami przełożyć do garnka z warzywami, wymieszać i dusić dalej na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Ogórki kiszone pokropić w dużą kostkę i razem z koncentratem pomidorowym dodać do garnka z warzywami. Wymieszać i jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aż czosnek puści sok. Przełożyć do warzyw, dodać szczyptę papryki wędzonej w proszku, mielonego kminku, bazylii i pieprzu do smaku. Całość dokładnie wymieszać, przykryć pokrywka i odstawić na około 5 minut, a następnie podawać na gorąco z bułeczką.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.