Przepisy Extra

Sałatka z wędzonym boczkiem i kabanosem

Sałatka z wędzonym boczkiem i kabanosem

Składniki:

40 dag wędzonego boczku (najlepiej swojskiego)
20 dag kabanosów (pieczonych)
15 dag zielonego groszku (około 2/3 puszki)
10 dag kiszonych ogórków
5 jajek
3 dag cebuli
5 łyżek majonezu
4 łyżki chrzanu (ze słoika)
2 łyżki musztardy
majeranek
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Wędzony boczek (ja miałam swojski surowy, więc go wcześniej parzyłam razem z szynką i wywar był pod wielkanocny żurek) i kabanosy pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć wędzony boczek, kabanosy, zielony groszek, kiszone ogórki, jajka i cebulę. Dodać majonez, chrzan, musztardę, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i schłodzić w lodówce.

Sałatkę przed podaniem na stół ponownie wymieszać, przełożyć do czystej salaterki i posypać rzeżuchą.

Podane składanki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.