Wędzony boczek (ja miałam swojski surowy, więc go wcześniej parzyłam razem z szynką i wywar był pod wielkanocny żurek) i kabanosy pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć wędzony boczek, kabanosy, zielony groszek, kiszone ogórki, jajka i cebulę. Dodać majonez, chrzan, musztardę, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i schłodzić w lodówce.
Sałatkę przed podaniem na stół ponownie wymieszać, przełożyć do czystej salaterki i posypać rzeżuchą.
Podane składanki wystarczą na około 6-7 porcji.
Smacznego.