Przepisy Extra

Kolorowa potrawka wołowa

Składniki:

50 dag wołowiny
papryka wędzona w proszku
cząber
sól (himalajska)
pieprz kolorowy
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 litr wody (lub rosołu)
20 dag wędzonego boczku
5 dag wędzonej słoniny
25 dag cebuli
25 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
10 dag żółtej papryki (waga po obraniu)
50 dag dyni (waga po obraniu)
około 2 ½ łyżki mąki pszennej
1 puszka zielonego groszku
3 ząbki czosnku
kurkuma
chili
kminek (mielony)
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)

Sposób wykonania:

Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć szczyptą papryki wędzonej w proszku, cząbru, soli i kolorowego pieprzu. Przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem kokosowym i zrumienić. Następnie dodać listek laurowy, ziarnka ziela angielskiego, zalać wodą lub rosołem i zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.

Wędzony boczek i słoninę pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do boczku, razem wymieszać i smażyć. Czerwoną i żółtą paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Dodać do boczku z cebulą, razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

Dynię rozkroić, oczyścić z pestek, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z boczkiem, cebulą i paprykami przełożyć do wołowiny. Wymieszać i gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut.

Mąkę pszenną rozmieszać w małej ilości zimnej wody, wlać do gotującego się mięsa i cały czas mieszając zagotować potrawkę. Garnek zdjąć z ognia.

Zielony groszek osączyć z zalewy i dodać do potrawki. Czosnek obrać z łusek, pokroić w kosteczkę posypać odrobiną soli i zmiażdżyć widelcem, żeby puścił sok. Dodać go do potrawki razem ze szczyptą kurkumy, chili, mielonego kminku oraz rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki.

Całość razem wymieszać i podawać na gorąco z bułeczką lub dobrym chlebkiem. A jeśli nam zostanie, to można ją bardziej zagęścić i podawać w formie gulaszu z dodatkiem kaszy, np. białej gryczanej.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2017-04-21 23:40:17]
super jedzonko
joanna [2017-02-08 12:14:09]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.