Sałatka z wędzonej makreli to świetny wybór na zdrowy i smaczny posiłek. Połączenie makreli ze świeżymi, letnimi warzywami okazało się strzałem w dziesiątkę. Całość tworzy smaczne i interesujące połączenie smaków, dlatego każdy ma ochotę spróbować tej sałatki :)
Wykonanie jest dosyć proste i szybkie, zatrzyma nas na chwilę tylko makrela... bo dokładnie trzeba ją oczyścić z ości. Czytaj więcej
Wędzoną makrelę obrać ze skóry i oczyścić z ości. Czerwoną i żółtą paprykę umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Zielone ogórki umyć i pokroić w cienkie półplasterki (jak będą duże to można jeszcze na połowę przekroić). Zielony groszek osączyć z zalewy. Cebulę obrać z łusek, opłukać i osuszyć. Pokroić w małą kosteczkę i skropić octem jabłkowym. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do miski przełożyć wędzoną makrelę, czerwoną i żółtą paprykę, zielonego ogórka i groszek, cebulę oraz koperek. Dodać oliwę z oliwek, musztardę, a na koniec przyprawić solą i pieprzem ziołowym do smaku. Wszystko razem wymieszać, odstawić na około 15 minut, ponownie wymieszać i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.