Przepisy Extra

Sałatka z wędzonej makreli bez majonezu i bez jajek

Sałatka z wędzonej makreli to świetny wybór na zdrowy i smaczny posiłek. Połączenie makreli ze świeżymi, letnimi warzywami okazało się strzałem w dziesiątkę. Całość tworzy smaczne i interesujące połączenie smaków, dlatego każdy ma ochotę spróbować tej sałatki :)

Wykonanie jest dosyć proste i szybkie, zatrzyma nas na chwilę tylko makrela... bo dokładnie trzeba ją oczyścić z ości. Czytaj więcej

Ta sałatka na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ryb i świeżych, chrupiących warzyw. Danie idealne na letni obiad lub jako część większego bufetu!

Składniki:

25 dag wędzonej makreli (waga po obraniu, a waga całej ryby 35 dag)
20 dag czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)
20 dag żółtej papryki (waga po oczyszczeniu)
20 dag zielonego ogórka (3 sztuki)
1 puszka zielonego groszku
5 dag cebuli
ocet jabłkowy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
koperek (ok. ½ pęczka)
sól
pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Wędzoną makrelę obrać ze skóry i oczyścić z ości. Czerwoną i żółtą paprykę umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Zielone ogórki umyć i pokroić w cienkie półplasterki (jak będą duże to można jeszcze na połowę przekroić). Zielony groszek osączyć z zalewy. Cebulę obrać z łusek, opłukać i osuszyć. Pokroić w małą kosteczkę i skropić octem jabłkowym. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do miski przełożyć wędzoną makrelę, czerwoną i żółtą paprykę, zielonego ogórka i groszek, cebulę oraz koperek. Dodać oliwę z oliwek, musztardę, a na koniec przyprawić solą i pieprzem ziołowym do smaku. Wszystko razem wymieszać, odstawić na około 15 minut, ponownie wymieszać i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.