Przepisy Extra

Sałatka czosnkowa z makaronem tortellini

Przepyszna, sycąca i aromatyczna sałatka z pięknie prezentującymi się w misce makaronikami - ślimaczkami ;)

Oprócz makaronu, w sałatce znajdziemy jeszcze chrupiącą czerwoną paprykę, cebulę, sycące jajka, groszek, no i duuużo czosnku :) Do tego jeszcze składniki sklejające - majonez, śmietana i przyprawy.

Sałatka jest łatwa do przygotowania, za dużo składników w sobie nie ma, więc jest szybka do zrobienia. Czytaj więcej

Jest idealna na dłuuugie zimowe wieczory, weekendy i przyjęcia.

Pięknie pachnie i kusi swoimi kolorami :) Dobrze smakuje serwowana sama, ale i podana z kiełbasą, pieczenią na zimno też fajnie się komponuje...

Smacznego :)

Składniki:

25 dag makaronu tortellini (np. z mięsem)
6 jajek
20 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
5 dag cebuli (waga po obraniu)
1 puszka groszku
7 ząbków czosnku
5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany 18%
przyprawa gyros
lubczyk
majeranek
sól (himalajska)
pieprz
Do dekoracji:
4 dag słonecznika (4 łyżki)

Sposób wykonania:

Makaron tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę lub zmiażdżyć. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok.

Do miski przełożyć makaron, jajka, czerwoną paprykę, cebulę, groszek i zmiażdżony z solą czosnek. Dodać majonez, śmietanę, szczyptę przyprawy gyros, rozgniecionego w palcach lubczyku, majeranku oraz pieprz i jeszcze ewentualnie sól do smaku.

Całość dokładnie razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.

Przed podaniem na stół sałatkę przełożyć do czystej salaterki i posypać słonecznikiem (należy go wcześniej zrumienić na suchej patelni).

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.