Przepyszna, sycąca i aromatyczna sałatka z pięknie prezentującymi się w misce makaronikami - ślimaczkami ;)
Oprócz makaronu, w sałatce znajdziemy jeszcze chrupiącą czerwoną paprykę, cebulę, sycące jajka, groszek, no i duuużo czosnku :) Do tego jeszcze składniki sklejające - majonez, śmietana i przyprawy.
Sałatka jest łatwa do przygotowania, za dużo składników w sobie nie ma, więc jest szybka do zrobienia. Czytaj więcej
Jest idealna na dłuuugie zimowe wieczory, weekendy i przyjęcia.
Pięknie pachnie i kusi swoimi kolorami :) Dobrze smakuje serwowana sama, ale i podana z kiełbasą, pieczenią na zimno też fajnie się komponuje...
Smacznego :)
Makaron tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i również pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę lub zmiażdżyć. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok.
Do miski przełożyć makaron, jajka, czerwoną paprykę, cebulę, groszek i zmiażdżony z solą czosnek. Dodać majonez, śmietanę, szczyptę przyprawy gyros, rozgniecionego w palcach lubczyku, majeranku oraz pieprz i jeszcze ewentualnie sól do smaku.
Całość dokładnie razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny.
Przed podaniem na stół sałatkę przełożyć do czystej salaterki i posypać słonecznikiem (należy go wcześniej zrumienić na suchej patelni).
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.