Przepisy Extra

Leczo z kabaczkiem i kiełbasą

Składniki:

50 dag cebuli
40 dag kiełbasy
2 łyżki smalcu
5 dag pora
1,20 kg kabaczka (waga po obraniu)
35 dag czerwonej papryki (2 średnie)
15 dag zielonej papryki (1 średnia)
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
pieprz kolorowy (mielony)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
sól
1 pęczek zielonej pietruszki
sos sojowy
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
zioła Małgorzatki
majeranek

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć smalec i roztopić. Przełożyć cebulę, kiełbaskę, razem wymieszać i podsmażyć. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Dodać do cebuli z kiełbasą, wymieszać i chwilkę razem smażyć.

Kabaczek obrać ze skórki, oczyścić z pestek i również pokroić w dużą kostkę. Czerwoną i zieloną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Razem z kabaczkiem dodać do cebuli. Dodać jeszcze listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem, gdy puści sok, przełożyć go do leczo. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do leczo. Następnie dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, ziół Małgorzatki, rozgniecionego w palcach majeranku i pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 5-10 minut, a następnie podawać ze świeżą bułeczką.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Dziękuję za szybkie wykonanie i cieszę się, że Wam smakowało :) Pozdrawiam :)
Dorota [2016-08-03 22:49:18]
Bardzo smaczne lekkie danie,jest pycha...
mena [2016-08-02 22:10:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.