Cebulę obrać z łusek, opłukać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Do dużego garnka przełożyć smalec i roztopić. Przełożyć cebulę, kiełbaskę, razem wymieszać i podsmażyć. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Dodać do cebuli z kiełbasą, wymieszać i chwilkę razem smażyć.
Kabaczek obrać ze skórki, oczyścić z pestek i również pokroić w dużą kostkę. Czerwoną i zieloną paprykę rozkroić, oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Razem z kabaczkiem dodać do cebuli. Dodać jeszcze listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę soli i kolorowego pieprzu. Wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Posypać solą i rozgnieść widelcem, gdy puści sok, przełożyć go do leczo. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć, pokroić i dodać do leczo. Następnie dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, ziół Małgorzatki, rozgniecionego w palcach majeranku i pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 5-10 minut, a następnie podawać ze świeżą bułeczką.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.