Przepisy Extra

Potrawka z kabaczkiem i fasolką szparagową

Składniki:

20 dag cebuli
20 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
70 dag fasolki szparagowej
1 kg kabaczka (waga po obraniu)
30 dag ziemniaków (waga po obraniu)
1 liść laurowy
1 łyżeczka Vegety
sól
pieprz czarny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki koperku (np. mrożonego)
majeranek

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek i opłukać. Następnie razem z wędzonym boczkiem pokroić w kostkę i przełożyć do garnka na rozgrzany olej kokosowy. Razem wymieszać i podsmażyć.

Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić w około 2-3 cm kawałki. Przełożyć do garnka, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.

Kabaczka opłukać i pokroić w kostkę (jeśli ma twardą skórkę i pestki, to odkroić). Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z ziemniakami przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy, Vegetę, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Razem wymieszać i dusić dalej razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i przełożyć do potrawki. Dodać koperek i szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku. Całość dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 5 minut.

Potrawkę podawać na gorąco ze świeżymi bułeczkami.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.