Co dobrego można zrobić z kabaczka i fasolki szparagowej?? Aaaaaa... np. fajną i pożywną potrawkę :)
Jest to super łatwe i szybkie do przygotowania danie jednogarnkowe, także mycia dużo nie będzie - a to też się ceni!
Oprócz kabaczka i fasolki, w garnku spotkają się jeszcze ziemniaczki, cebulka, wędzony boczek, kiełbaska, czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy...
Cebulę obrać z łusek i opłukać. Następnie razem z wędzonym boczkiem pokroić w kostkę i przełożyć do garnka na rozgrzany olej kokosowy. Razem wymieszać i podsmażyć.
Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić w około 2-3 cm kawałki. Przełożyć do garnka, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Kabaczka opłukać i pokroić w kostkę (jeśli ma twardą skórkę i pestki, to odkroić). Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie razem z ziemniakami przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy, Vegetę, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Razem wymieszać i dusić dalej razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę i przełożyć do potrawki. Dodać koperek i szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku. Całość dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 5 minut.
Potrawkę podawać na gorąco ze świeżymi bułeczkami.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.