Przepisy Extra

Risotto z zielonymi szparagami i czosnkiem

Składniki:

50 dag zielonych szparagów (1 pęczek)
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
20 dag ryżu (1 szklanka)
15 dag cebuli
2 łyżki oleju
100 ml białego wytrawnego wina (½ szklanki)
500 ml bulionu
kiełki rzodkiewki

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni teflonowej rozgrzać olej (2 łyżki), przełożyć cebulę i zeszklić. Przełożyć opłukany ryż, wymieszać i razem chwilkę smażyć. Wlać białe wytrawne wino, a gdy ryż wchłonie wino, podlewać niewielką ilością bulionu co jakiś czas i gotować na małym ogniu przez około 25 minut.

Z zielonych szparagów odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi opłukać, osuszyć i pokroić w około 2 cm kawałki. Na małej patelni rozgrzać olej (1 łyżkę) przełożyć zielone szparagi i lekko podsmażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Pozostawić go na desce, posypać solą i rozgnieść widelcem, aż czosnek puści sok. Następnie przełożyć go do szparagów razem ze szczyptą pieprzu. Całość wymieszać i krótko jeszcze smażyć.

Na 10 minut przed końcem gotowania ryżu przełożyć zielone szparagi z czosnkiem, razem wymieszać i dalej gotować. Ryż nie powinien być rozgotowany, lecz lekko twardy.

Patelnię zdjąć z ognia i pozostawić jeszcze przez około 10 minut pod przykryciem.

Podawać na ciepło z dodatkiem kiełków rzodkiewki.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Powiem tak przygotowanie tego risotto ze szparagami było prawdziwą przyjemnością... bo ryż wyszedł idealnie kremowy, a szparagi dodały daniu świeżości i chrupkości. Natomiast czosnek i białe wino nadały głębi smaku :) To doskonałe, lekko wykwintne danie na każdą okazję - polecam. Mirek
Mirek [2024-06-26 11:39:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.