Przepisy Extra

Białe szparagi z karczkiem w sosie czosnkowo-koperkowym

Sezon na szparagi w pełni... mam akurat białe szparagi - hmm... do czego by ich tutaj użyć? ;) Mam też ładny kawałek wieprzowego mięsa... Wiem! Będzie gulasz :) W bardzo aromatycznym sosie, do którego dodam młody czosnek i świeży koperek... to będzie super obiadek :)

Tak powiedziałam i tak też zrobiłam, a co zapisałam Wam tutaj przedstawiłam :)

Ooo! Nawet nie czuję, że rymuję ;) ;) ;)

Ale wracając do gotowania... podany przepis na gulasz mięsny ze szparagami, jest dość prosty do przygotowania. Wygląda tak fajnie, lekko i apetycznie. Jest kolorowy i taki wakacyjny - po prostu kusi swoim widokiem :)

Taki gulasz to coś nowego i smacznego do przygotowania ze zdrowych szparagów!

Takie danie jest idealną propozycją na obiad każdego dnia, ale ze względu na szparagi - lato będzie najlepszą porą na taki obiadek ;) Czytaj więcej

Ten gulasz można podać z ziemniakami, ryżem, dowolną kaszą lub makaronem. Oczywiście do tego zestawu dodajemy jeszcze warzywa. Mogą to być surówki z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej, zielonej sałaty lub ogórków małosolnych. Jak będziemy go serwować w upalne lato to mile widziana będzie tutaj orzeźwiająca i chłodząca mizeria - mniam :)

Z podanych składników wyjdzie dużo gulaszu, możemy więc mieć obiad na dwa dni, ale w drugi dzień odpoczywamy, ale nie głodujemy, bo obiad przecież mamy w lodówce... Gulasz wystarczy tylko zagotować i przygotować do niego inne dodatki, to tak, żeby nie było nudno... bo znowu ten sam obiad co wczoraj ;)

Zachęcamy do przygotowania tego nietypowego gulaszu, mówię Wam, rodzinka będzie zadowolona i Wy też!

Smacznego :)

Składniki:

20 dag cebuli
2 łyżki oleju
35 dag karczku wieprzowego
curry
pieprz czosnkowy
ok. 750 ml wody
50 dag białych szparagów (1 pęczek)
2 ząbki czosnku
sól
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietanki 30%
½ pęczka koperku

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej i rozgrzać. Przełożyć cebulę i zeszklić. Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli razem ze szczyptą curry i pieprzu czosnkowego. Razem wymieszać i podsmażyć. Następnie wlać wodę, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.

Białe szparagi obrać ze skórki, opłukać i pokroić w około 2 cm kawałki. Dodać do mięsa, wymieszać i dalej razem gotować przez około 15 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Pozostawić na desce, posypać solą i ugniatać widelcem, aż puści sok. Przełożyć do mięsa i szparagów, razem wymieszać i pogotować przez około 1 minutkę.

Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w ¼ szklance zimnej wody i wlać do gotującego się gulaszu. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać śmietankę i ponownie razem wymieszać.

Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Na koniec przełożyć do garnka z mięsem i szparagami. Całość dokładnie wymieszać i podawać na gorąco z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem i dowolnymi dodatkami np. kiszoną kapustą, kiszonymi lub konserwowymi ogórkami bądź kolorową sałatką z kapusty pekińskiej.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.