Sezon na szparagi w pełni... mam akurat białe szparagi - hmm... do czego by ich tutaj użyć? ;) Mam też ładny kawałek wieprzowego mięsa... Wiem! Będzie gulasz :) W bardzo aromatycznym sosie, do którego dodam młody czosnek i świeży koperek... to będzie super obiadek :)
Tak powiedziałam i tak też zrobiłam, a co zapisałam Wam tutaj przedstawiłam :)
Ooo! Nawet nie czuję, że rymuję ;) ;) ;)
Ale wracając do gotowania... podany przepis na gulasz mięsny ze szparagami, jest dość prosty do przygotowania. Wygląda tak fajnie, lekko i apetycznie. Jest kolorowy i taki wakacyjny - po prostu kusi swoim widokiem :)
Taki gulasz to coś nowego i smacznego do przygotowania ze zdrowych szparagów!
Takie danie jest idealną propozycją na obiad każdego dnia, ale ze względu na szparagi - lato będzie najlepszą porą na taki obiadek ;) Czytaj więcej
Ten gulasz można podać z ziemniakami, ryżem, dowolną kaszą lub makaronem. Oczywiście do tego zestawu dodajemy jeszcze warzywa. Mogą to być surówki z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej, zielonej sałaty lub ogórków małosolnych. Jak będziemy go serwować w upalne lato to mile widziana będzie tutaj orzeźwiająca i chłodząca mizeria - mniam :)
Z podanych składników wyjdzie dużo gulaszu, możemy więc mieć obiad na dwa dni, ale w drugi dzień odpoczywamy, ale nie głodujemy, bo obiad przecież mamy w lodówce... Gulasz wystarczy tylko zagotować i przygotować do niego inne dodatki, to tak, żeby nie było nudno... bo znowu ten sam obiad co wczoraj ;)
Zachęcamy do przygotowania tego nietypowego gulaszu, mówię Wam, rodzinka będzie zadowolona i Wy też!
Smacznego :)
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej i rozgrzać. Przełożyć cebulę i zeszklić. Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli razem ze szczyptą curry i pieprzu czosnkowego. Razem wymieszać i podsmażyć. Następnie wlać wodę, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut.
Białe szparagi obrać ze skórki, opłukać i pokroić w około 2 cm kawałki. Dodać do mięsa, wymieszać i dalej razem gotować przez około 15 minut.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Pozostawić na desce, posypać solą i ugniatać widelcem, aż puści sok. Przełożyć do mięsa i szparagów, razem wymieszać i pogotować przez około 1 minutkę.
Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w ¼ szklance zimnej wody i wlać do gotującego się gulaszu. Całość dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać śmietankę i ponownie razem wymieszać.
Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Na koniec przełożyć do garnka z mięsem i szparagami. Całość dokładnie wymieszać i podawać na gorąco z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem i dowolnymi dodatkami np. kiszoną kapustą, kiszonymi lub konserwowymi ogórkami bądź kolorową sałatką z kapusty pekińskiej.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.