Sezon na grilla w pełni, sezon na szparagi w pełni - no to szalejmy z grillem w ogrodzie ;)
Ten przepis to coś dobrego i błyskawicznego do wykonania dla miłośników zielonych szparagów.
Szparagi z grilla to idealne danie na letni, wakacyjny obiad. Świetnie smakują serwowane na świeżym powietrzu.
Można je podawać jako samodzielne danie (z tej ilości porcja dla jednej osoby) lub jako dodatek do potraw z grilla (wtedy wystarczą dla około 3 osób). Czytaj więcej
To łatwy i prosty przepis na przepyszne szparagi. Wychodzą przepyszne z nutką ostrości - mniam!Wyśmienite są na ciepło, jak i na zimno - można jej jeść jak "paluszki" - pycha :)
Z zielonych szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, opłukać i osuszyć. Przełożyć na duży talerz i zalać olejem. Dodać szczyptę ziół prowansalskich, pieprzu cayenne i soli. Całość razem wymieszać i odstawić na około 1 godzinkę do lodówki.
Następnie rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 10 minut, delikatnie obracając szparagi. W trakcie grillowania polewać szparagi marynatą, która została jeszcze po wyjęciu szparagów.
Podawać na ciepło, jako dodatek do mięs, szaszłyków i kiełbas z grilla. Najlepiej serwować z ulubionym dipem.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.