Wołowinę opłukać i osuszyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Ułożyć na mięsie i polać olejem. Dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę pieprzu cayenne, soli i czarnego pieprzu. Przyprawami natrzeć mięso, włożyć do rondla, przykryć pokrywką i włożyć na noc do lodówki.
Na drugi dzień z mięsa zdjąć cebulę, a mięso obsmażyć z każdej strony. Później przełożyć cebulę, dodać czosnek (obrany z łusek i przekrojony na połowę). Całość razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Następnie zalać wodą, zagotować i dusić na małym ogniu przez około 90 minut.
Gdy wołowina będzie już miękka wyciągnąć ją z powstałego sosu. W małej ilości wody rozmieszać mąkę pszenną, wlać do sosu i zagotować. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku.
Wołowinę pokroić w plastry, rozłożyć na talerzach i polać sosem. Podawać z ulubioną kaszą, ryżem, ziemniakami, kluskami lub makaronem.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.