Przepisy Extra

Pieczeń wołowa w sosie

Pieczeń wołowa w sosie

Składniki:

85 dag wołowiny
10 dag cebuli
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
10 ziarenek czarnego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
pieprz cayenne
sól
pieprz czarny
1 ząbek czosnku
ok. ½ litra wody
2 łyżki mąki pszennej
majeranek

Sposób wykonania:

Wołowinę opłukać i osuszyć. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Ułożyć na mięsie i polać olejem. Dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę pieprzu cayenne, soli i czarnego pieprzu. Przyprawami natrzeć mięso, włożyć do rondla, przykryć pokrywką i włożyć na noc do lodówki.

Na drugi dzień z mięsa zdjąć cebulę, a mięso obsmażyć z każdej strony. Później przełożyć cebulę, dodać czosnek (obrany z łusek i przekrojony na połowę). Całość razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Następnie zalać wodą, zagotować i dusić na małym ogniu przez około 90 minut.

Gdy wołowina będzie już miękka wyciągnąć ją z powstałego sosu. W małej ilości wody rozmieszać mąkę pszenną, wlać do sosu i zagotować. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku.

Wołowinę pokroić w plastry, rozłożyć na talerzach i polać sosem. Podawać z ulubioną kaszą, ryżem, ziemniakami, kluskami lub makaronem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.