To przepyszny i solidny kawał mięsa w smacznych i aromatycznych dodatkach :)
Jest on łatwy, szybki i prosty do przygotowania, wymaga jedynie dłuuugiego pieczenia ;) Ale to może i dobrze bo mamy trochę wolnego dla siebie ;)
Taki karczek można śmiało serwować na ciepło do obiadku, ale też na zimno - krojąc go w cieńsze plastry. Wychodzi go dużo, dlatego śmiało możemy mieć tutaj obiad na dwa dni i jeszcze na śniadania i kolację nam wystarczy! Można go też przygotować na weekend i problem z mięsem rozwiązany ;) Czytaj więcej
Smacznego :)
Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Przełożyć na dużą patelnię lub miskę i dodać szczyptę kurkumy, słodkiej i ostrej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, rozmarynu, majeranku, suszonego lubczyku, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli oraz musztardę, olej, ziarenka czarnego pieprzu, ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Tym wszystkim natrzeć mięso, przykryć pokrywką i włożyć na noc do lodówki.
Na drugi dzień mięso wraz z przyprawami przełożyć do rękawa (foliowego) do pieczenia.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w ćwiartki. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i przekroić na połowę (ewentualnie w grube plastry). Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki, a następnie razem z cebulą i pieczarkami położyć na mięsie. Całość polać jeszcze olejem i posypać suszonymi warzywami.
Rękaw spiąć zapinką i całość położyć w naczyniu żaroodpornym lub w metalowej formie do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 130 minut w temperaturze 175 °C.
Podawać na gorąco do drugiego dania razem ziemniakami i dowolną surówką, a jak nam zostanie to śmiało można serwować na kanapki. Ostudzony kawałek mięsa można też kroić na cienkie plastry i serwować jako zimna płyta.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.