Ze schabu to zazwyczaj smażymy kotlet schabowe, a może warto zrobić coś innego?? Np. schab w sosie własnym?
Miękki, aromatyczny i soczysty... taki schab chodził za mną już od jakiegoś czasu ;)
A to nie lada wyczyn zrobić ze schabu soczyste mięsko, bo wiadomo, że schab to suchy kawałek mięsa, a podczas pieczenia dodatkowo się wysusza...
Ja go zamarynowałam w aromatycznym sosie z dużą ilością przypraw, schłodziłam, lekko zrumieniłam i dusiłam na małym ogniu, aż stał się mięciutki i soczysty - mniam :)
Taki schab jest idealny na zwykły codzienny obiad, ale też na niedzielny i świąteczny obiad. To piękny kawałek mięsa, który spokojnie możemy podać na Wielkanoc lub na Boże Narodzenie - na ciepło lub na zimno - jako zimna płyta z dodatkiem sosu chrzanowego lub czosnkowego. Watro też wiedzieć, że jeśli podawany będzie na zimno, to trzeba zostawić go do ostudzenia w tym sosie - nie będzie wtedy suchy, lecz wilgotny. Czytaj więcej
Schab przyrządzony według tego przepisu pięknie wygląda i wspaniale pachnie, dlatego jest idealnym kandydatem na świąteczne mięso :)
Śmiało można go zrobić i serwować na kanapki - jako zdrową, domową wędlinę, a wiadomo taka wędlinka zrobiona w domu przez nas ma dużo mniej soli i chemii...
Przepis jest prosty, a danie efektowne - polecam i życzę smacznego!
Schab umyć i osuszyć. Dodać do niego olej kokosowy, kilka kropli octu balsamicznego, zioła Małgorzaty, estragon oraz po szczypcie pozostałych przypraw: gałki muszkatołowej, granulowanego czosnku, ostrej i słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu. Razem wymieszać, natrzeć przyprawami mięso i włożyć do lodówki na około 2 godziny (a najlepiej na 24 godziny).
Następnie zrumienić z każdej strony. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Dodać do mięsa i razem smażyć, aż cebula się ładnie zarumieni. Dodać listek laurowy, wlać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80 minut (jeśli w trakcie duszenia wody będzie mało, to trzeba dolać, aby mięso się nie przypaliło).
Gorący schab wyjąć i pokroić w plastry. Podawać po dwa plasterki schabu przykryte zrumienioną i aromatyczną cebulką w sosie własnym. Serwować z kaszą, ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Jeśli nam zostanie schab na drugi dzień to można go podać na obiad w nieco innej wersji, a mianowicie pokroić w kostkę, dodać do sosu, ewentualnie dodać jeszcze trochę wody i zagotować. Na koniec zagęścić mąką pszenną (1 ½ łyżki mąki pszennej rozmieszać w ¼ szklanki zimnej wody i wlać do gotującego się sosu). Zdjąć z ognia, dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i natki suszonej zielonej pietruszki oraz 1 łyżkę śmietanki 30%. Podawać z kopytkami, ziemniakami, makronem, ryżem i dużą porcją zdrowej surówki.
Smacznego.