Wołowinę zamoczyć w zimnej wodzie na około 10 minut, następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać olej, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, gałki muszkatołowej, kurkumy, rozmarynu, soli oraz listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Razem wymieszać i włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień zrumienić, wlać około 1 szklankę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.
Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, a gdy się zagotuje, gotować przez około 10 minut i odcedzić. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do kapusty razem z podduszoną wołowiną i wymieszać.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na smalcu. Grzyby leśne oczyścić, opłukać, pokroić i przełożyć do cebuli. Dodać szczyptę soli, pieprzu i smażyć przez około 10 minut, a następnie przełożyć do garnka z dynią i wołowiną. Śliwki suszone pokroić w kostkę, dodać do dyni razem z liśćmi laurowymi, ziarenkami czarnego pieprzu, ziela angielskiego, szczyptą słodkiej, ostrej i wędzonej papryki w proszku oraz solą. Wlać wodę i dusić całość na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić na patelni na małym ogniu. Przełożyć do bigosu razem z koncentratem pomidorowym, wymieszać i dusić jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu.
Zdjąć z ognia. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać solą i zmiażdżyć widelcem, aby czosnek puścił sok, a następnie przełożyć do bigosu. Dodać szczyptę natki zielonej pietruszki, lubczyku, tymianku oraz rozgniecionego w palcach majeranku.
Całość razem wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 10 minut, a następnie podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 15 porcji.
Smacznego.