Białą kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i wyciąć z niej głąb. Do dużego garnka wlać wodę (tak trochę więcej niż pół garnka), a gdy się zagotuje, to posolić i włożyć kapustę. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut, od czasu do czasu obracając kapustę i za pomocą noża i widelca po kolei obierać kapustę z liści (potrzeba nam ok. 20 liści). Lekko ostudzić, i z każdego liścia ostrym nożem odkroić zgrubiałe nerwy.
Do garnka wlać wodę, a gdy się zagotuje posolić, wsypać ryż i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż ryż wchłonie wodę i ostudzić.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Do miski przełożyć mielone mięso, ostudzony ryż, cebulę i czosnek. Dodać surowe jajko, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i nakładać na liście kapusty (około 1 ½ łyżki na 1 liść). Boki liścia złożyć do środka i zwinąć gołąbka.
Gotowe gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym wcześniej posmarowanym olejem.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć masło i roztopić. Następnie przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Dodać szczyptę soli, czarnego pieprzu, razem wymieszać i smażyć, do momentu aż woda wyparuje. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Razem wymieszać, smażyć jeszcze przez 1 minutkę. Następnie wlać 2 szklanki wody, dodać listek laurowy i razem zagotować. W pozostałej wodzie (1/3 szklanki) dokładnie rozmieszać mąkę pszenną i wlać do gotujących się pieczarek, a gdy sos się zagotuje, zdjąć z ognia. Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, tymianku, rozgniecionego w palcach majeranku, pokrojoną natkę zielonej pietruszki oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i gorącym pieczarkowym sosem zalać gołąbki.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką, włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać gołąbki przez około 55 minut w temperaturze 170 °C. Z podanych składników wyjdzie około 20 gołąbków.
Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.
Smacznego.