Przepisy Extra

Babeczki z makiem

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
10 dag suchego maku (ok. 2/3 szklanki)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła
1 szklanka mleka
1 jajko
aromat rumowy

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną przesypać do miski. Dodać do niej suchy mak, cukier i proszek do pieczenia. Razem wymieszać.

Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko, surowe jajko i kilka kropel aromatu rumowego. Wymieszać i wlać do mąki. Całość razem wymieszać. Gotowym ciastem napełniać foremki na babeczki (foremki z kominkiem). Jeśli forma jest silikonowa to nie smarujmy ją tłuszczem, natomiast zwykłe foremki należy dokładnie posmarować tłuszczem, aby babeczki po upieczeniu ładnie wyszły z formy.

Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Z podanych składników wyjdzie około 15 babeczek z makiem. Można je polać polewą czekoladową.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i trzymam kciuki za udane babeczki :)
Dorota [2011-11-23 09:07:08]
Wyjdzie około 15 takich babeczek. Ja korzystałam z takiej formy jak widać na zdjęciu, babeczki wyszły małe, miały około 3 cm wysokości.
Dorota [2011-11-18 11:55:57]
:) Dziękuję Gabrysiu za miłe słowa, kupiłam sobie ostatnio takie foremki do babeczek, więc je testuję, pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-16 15:35:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.