Mąkę pszenną przesypać do miski. Dodać do niej suchy mak, cukier i proszek do pieczenia. Razem wymieszać.
Masło roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko, surowe jajko i kilka kropel aromatu rumowego. Wymieszać i wlać do mąki. Całość razem wymieszać. Gotowym ciastem napełniać foremki na babeczki (foremki z kominkiem). Jeśli forma jest silikonowa to nie smarujmy ją tłuszczem, natomiast zwykłe foremki należy dokładnie posmarować tłuszczem, aby babeczki po upieczeniu ładnie wyszły z formy.
Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanych składników wyjdzie około 15 babeczek z makiem. Można je polać polewą czekoladową.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.