Przepisy Extra

Makowy biszkopt przekładany czekoladową masą z kaszą manną

Składniki:

Makowy biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki oleju
3/4 szklanki suchego maku
1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladowa masa z kaszą manną:
1 litr mleka
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru migdałowego (16 g)
1 budyń czekoladowy
1 1/2 łyżki kakao do ciast
10 dag kaszy manny (1/2 szklanki)
Dodatkowo:
gotowa polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na konie dodać olej i wymieszany suchy mak z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy (25 na 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

¾ szklanki mleka odlać, a pozostałe przelać do garnka. Do garnka dodać także margarynę, cukier i cukier migdałowy. Wymieszać i zagotować. Do odlanego mleka wsypać budyń czekoladowy w proszku i kakao do ciast, razem dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Wsypać też kaszę mannę i razem wymieszać. Gotować przez chwilkę na małym ogniu. Zdjąć z ognia i gorącą czekoladową masę z kaszą manną wylać na jedną część makowego biszkoptu, a następnie przykryć drugą częścią makowego biszkoptu. Lekko docisnąć i pozostawać do ostudzenia.

Ostudzone ciasto polać gotową polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce (kroić najlepiej na drugi dzień).

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Lubię ciasta z makiem, ale ciężko mi się za nie zabrać, bo odstrasza mnie zawsze to żmudne mielenie maku, a potem jeszcze gorsze mycie tej maszynki... tu się skusiłam bo nie trzeba mielić maku :) Dla mnie ciasto super, udało mi się za pierwszym razem, i co najważniejsze rodzince smakowało :) :)
Aga44 [2024-04-15 19:15:57]
Super pyszne i udane ciacho dla początkujących z makiem ;) Nie ma tyle pracy co przy makowcu, a wychodzi naprawdę super, idealne też na boże Narodzenie, polecam :)
Roma [2021-12-12 11:30:39]
Dziękuję :)
Ewelinka [2013-12-06 22:12:45]
bardzo smaczne i syte ciasto:-) ja zamiast biszkoptu użyłam herbatników. Polecam z biszkoptem jak również z herbatnikami.
aga [2013-12-06 09:44:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.