Przepisy Extra

Makowy biszkopt przekładany czekoladową masą z kaszą manną

Składniki:

Makowy biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki oleju
3/4 szklanki suchego maku
1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladowa masa z kaszą manną:
1 litr mleka
25 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru migdałowego (16 g)
1 budyń czekoladowy
1 1/2 łyżki kakao do ciast
10 dag kaszy manny (1/2 szklanki)
Dodatkowo:
gotowa polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Na konie dodać olej i wymieszany suchy mak z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i wylać do prostokątnej formy (25 na 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

¾ szklanki mleka odlać, a pozostałe przelać do garnka. Do garnka dodać także margarynę, cukier i cukier migdałowy. Wymieszać i zagotować. Do odlanego mleka wsypać budyń czekoladowy w proszku i kakao do ciast, razem dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Wsypać też kaszę mannę i razem wymieszać. Gotować przez chwilkę na małym ogniu. Zdjąć z ognia i gorącą czekoladową masę z kaszą manną wylać na jedną część makowego biszkoptu, a następnie przykryć drugą częścią makowego biszkoptu. Lekko docisnąć i pozostawać do ostudzenia.

Ostudzone ciasto polać gotową polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce (kroić najlepiej na drugi dzień).

Smacznego.

Dodane przez w dniu
60 odsłon dziennie
2 opinie | Wyraź opinię
4.0666666664 stars based on 3 reviews Ciasta i słodkości

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7830 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu oraz kalkulator kalorii dla dowolnego przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Możesz dodawać własne przepisy.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Okres testowy wymaga założenia konta z podaniem wyłącznie adresu email oraz hasła dostępu. Rejestracja na okres testowy nie zobowiązuje do wykupienia abonamentu. Adres email będzie użyty wyłącznie w celach związanych z extra.smaczny.pl. Po okresie testowym możliwa kontynuacja dostępu od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Ewelinka [2013-12-06 22:12:45]
bardzo smaczne i syte ciasto:-) ja zamiast biszkoptu użyłam herbatników. Polecam z biszkoptem jak również z herbatnikami.
aga [2013-12-06 09:44:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.