Pieczenie małych babeczek z orzechami może być świetną zabawą z dziećmi. Dzieci uwielbiają prace, w których mogą być pożyteczne dla rodziców i im pomagać. Wykonanie babeczek orzechowych jest łatwe i pomoc naszych pociech będzie na pewno cenna.
Do przygotowania babeczek została użyta mąka pszenna i kukurydziana, proszek do pieczenia, sok i skórka z cytryny. Smak i zapach nadają babeczkom rozdrobnione orzechy włoskie. Jak widać babeczki nie mają żadnych składników, które nadawały by im dużą kaloryczność. Tak więc te dietetyczne babeczki można spokojnie polecić wszystkim stosującym diety. Czytaj więcej
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Orzechy włoskie (starte na tarce o dużych oczkach) wymieszać z mąką pszenną, mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny i startą na tarce skórkę z cytryny. Ponownie razem wymieszać.
Gotowym ciastem napełniać foremki na babeczki (foremki z kominkiem). Jeśli forma jest silikonowa to nie smarujmy ją tłuszczem, natomiast zwykłe foremki należy dokładnie posmarować tłuszczem, aby babeczki po upieczeniu ładnie wyszły z formy.
Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanych składników wyjdzie około 12 dietetycznych babeczek.
Smacznego.