Przepisy Extra

Babka czekoladowo-orzechowa

Składniki:

Ciasto:
15 dag orzechów laskowych
20 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag masła
15 dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jaja
aromat rumowy
10 dag czekolady deserowej
Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu lub rumu
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Orzechy zemleć (kilkanaście odłożyć do dekoracji), uprażyć na suchej patelni. Do mąki pszennej dodać proszek do pieczenia, miękkie masło, posiekać, wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić jaja i ucierać. Następnie dodać aromat rumowy, pokrojoną w małe kosteczki czekoladę deserową i uprażone orzechy laskowe.

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej o wymiarach 12 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C.

Kawę rozpuścić w ½ szklanki przegotowanej gorącej wody. Wystudzić, dodać alkohol.

Upieczoną babkę po 10 minutach nasączyć ponczem. Wystudzoną babkę polać polewą i posypać orzechami laskowymi.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
rewelacja! Prawdziwie swiąteczna babka!!!
iza [2008-11-09 20:34:00]
Ten poncz prawie idealnie zakrył zakalec, który zrobił się z babki. Nie wiem dlaczego - ciasto bardzo ładnie mi wyrosło i nie zapowiadało się na porażkę - aż tu nagle po rozkrojeniu...
Krysia [2004-12-18 21:48:05]
Ta babka jest odlotowa,gdyby mozna wydrukowac sobie kawleczek i zjesc,byloby bombowo.
Wiewórka [2004-11-08 11:46:22]
ta babka czekoladowo-orzechowa to naprawde cos.Ślinka cieknie! Tylko jakby było zdjecie tej babki to dopiero by ślinka ciekła.
śliweczka [2004-10-02 21:35:50]
czy ktoś moze mi dać przepisy na czekolade?w różnej postaci o różnych smakach, najlepiej pitna?
marta [2004-09-17 09:52:02]
Nasączyć ciasto ponczem tzn. łyżeczką lub łyżką nabierać poncz i polewać nim ciasto, w miarę możliwości jego całą powierzchnię. Jest to bardzo łatwa czynność.
Dorota [2004-07-08 13:19:59]
podajcie swoje sposoby na ponczowanie ciast. (Czym i jak).
didloo [2004-05-04 19:06:26]
Ta babka jest naprawdę pyszna, wyprubujcie sami!
Domiś13 [2004-04-03 21:20:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.