Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę mleczną pokroić w małą kostkę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa zrobi się puszysta. Dalej ucierając dodawać na przemian olej z pestek winogron i mąkę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem. Na koniec dodać cukinię i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gotową polewą czekoladową polać ostudzone ciasto z cukinią. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego.