Przepisy Extra

Szybkie ciasto z cukinii i czekolady

Składniki:

Cukiniowe ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
40 dag cukinii (waga po obraniu)
5 dag czekolady mlecznej
Polewa:
10 dag czekolady mlecznej
4-5 łyżek mleka
Do dekoracji:
płatki migdałów

Sposób wykonania:

Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę mleczną pokroić w małą kostkę.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa zrobi się puszysta. Dalej ucierając dodawać na przemian olej z pestek winogron i mąkę pszenną wymieszaną z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem. Na koniec dodać cukinię i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć do średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gotową polewą czekoladową polać ostudzone ciasto z cukinią. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i polecam, bo jest pyszne - wiele osób jadło i nikt nie zgadł, co tam jest ;)
Dorota [2013-10-19 21:07:36]
Nie marchewkowe lecz cukiniowe - na pewno smaczne. Wkrótce upiekę , bo przepis ciekawy.
Barbarka [2013-10-19 10:02:39]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.