Przepisy Extra

Babka kawowa

Prosty przepis na słodką, apetyczną babkę z kawową nutką i mlecznym lukrem :)

Ten wypiek to nic innego jak kawa i ciastko w jednym ;) Brzmi kusząco, prawda?? ;)

Miłośnicy kawy mogą się śmiało skusić na wypiek z jej dodatkiem. Smak kawy jest tutaj wyczuwalny, ale też nie jest bardzo intensywny. A sama babeczka nie jest sucha, lecz wilgotna, dosyć zwarta i rozpływa się w ustach ;)

Warto dodać też, że ta babka długo zachowuje swoją świeżość. Także śmiało możemy mieć swój pewny i dobry wypiek na dłużej do kawki, herbatki lub kakao. Czytaj więcej

Jest ona idealna do niedzielnej kawusi, ale i nie tylko... bo jeśli nagle przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, to warto sięgnąć po ten przepis na babkę!

Na Świątecznym stole też okazale się prezentuje :) A smakoszom kawy to na pewno zasmakuje!

W tej babeczce zasmakowały się również osoby, które za kawą zbytnio nie przepadają...

Zapraszam więc na smaczną i aromatyczną babkę kawową. Życząc smacznego :)

Babka kawowa

Składniki:

Kawowe ciasto:
2 łyżki kawy (zmielonej, czubate łyżki)
6 łyżek wody
15 dag masła
4 jajka
sól
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka (pełna szklanka)
Kawowy poncz:
2 łyżki kawy (zmielonej, czubate łyżki)
6 łyżek wody
Lukier:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
Do dekoracji:
ziarenka kawy
cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Kawę mieloną wsypać do szklanki, zalać wrzącą wodą, wymieszać, przykryć talerzykiem i zostawić do ostudzenia, a następnie odcedzić od fusów np. za pomocą filtra do kawy.

Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wlać mleko, kawę i całość razem zmiksować na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec pianę przełożyć do utartej masy i całość delikatnie razem połączyć.

Formę na babkę posmarować dokładnie tłuszczem, przełożyć ciasto i całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Przygotować kawowy poncz (drugą porcję kawy zaparzyć tak samo jak pierwszą) i nasączyć nim ostudzoną babkę.

Do miseczki wsypać cukier puder, dodać mleko i całość razem wymieszać łyżką. Gotowym białym lukrem polać babkę i udekorować ziarenkami kawy, cukierkami…

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.