Prosty przepis na słodką, apetyczną babkę z kawową nutką i mlecznym lukrem :)
Ten wypiek to nic innego jak kawa i ciastko w jednym ;) Brzmi kusząco, prawda?? ;)
Miłośnicy kawy mogą się śmiało skusić na wypiek z jej dodatkiem. Smak kawy jest tutaj wyczuwalny, ale też nie jest bardzo intensywny. A sama babeczka nie jest sucha, lecz wilgotna, dosyć zwarta i rozpływa się w ustach ;)
Warto dodać też, że ta babka długo zachowuje swoją świeżość. Także śmiało możemy mieć swój pewny i dobry wypiek na dłużej do kawki, herbatki lub kakao. Czytaj więcej
Jest ona idealna do niedzielnej kawusi, ale i nie tylko... bo jeśli nagle przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, to warto sięgnąć po ten przepis na babkę!
Na Świątecznym stole też okazale się prezentuje :) A smakoszom kawy to na pewno zasmakuje!
W tej babeczce zasmakowały się również osoby, które za kawą zbytnio nie przepadają...
Zapraszam więc na smaczną i aromatyczną babkę kawową. Życząc smacznego :)
Kawę mieloną wsypać do szklanki, zalać wrzącą wodą, wymieszać, przykryć talerzykiem i zostawić do ostudzenia, a następnie odcedzić od fusów np. za pomocą filtra do kawy.
Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wlać mleko, kawę i całość razem zmiksować na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec pianę przełożyć do utartej masy i całość delikatnie razem połączyć.
Formę na babkę posmarować dokładnie tłuszczem, przełożyć ciasto i całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Przygotować kawowy poncz (drugą porcję kawy zaparzyć tak samo jak pierwszą) i nasączyć nim ostudzoną babkę.
Do miseczki wsypać cukier puder, dodać mleko i całość razem wymieszać łyżką. Gotowym białym lukrem polać babkę i udekorować ziarenkami kawy, cukierkami…
Smacznego.