Kolejna, pyszna i przetestowana wersja uwielbianego przez wszystkich ciasta. To po prostu super przepis na extra sernik!
Pyszna masa serowa z dodatkiem cappuccino, kawy rozpuszczalnej, wiórków kokosowych i innych słodkich dodatków...
Jest łatwy do przygotowania, bardzo ładnie prezentuje się na stole i cudnie smakuje - jest wilgotny i aromatyczny - mniam! Czytaj więcej
Masa serowa wylana jest na okrągłe biszkopty, a po upieczeniu polana białą polewą i udekorowana płatkami migdałów - sernik jest przepyszny... idealny na Święta!
Na Wielkanoc koniecznie trzeba go upiec - powodzenia i smacznego :)
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z połową cukru pudru i żółtkami. Dalej miksując dodawać ser, budyń cappuccino w proszku i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubitą na sztywną pianę białka z pozostałym cukrem pudrem.
Kawę rozpuszczalną wsypać do szklanki i zalać 1 łyżką gorącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Do tej kawy, do szklanki przełożyć łyżką masę serową (do pełności szklanki) i wymieszać dokładnie łyżką. Do pozostałej masy serowej wsypać wiórki kokosowe, razem wymieszać i podzielić na połowę.
Dno dużej tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną. Na dnie tortownicy rozłożyć okrągłe biszkopty, na nich połowę masy serowej, posypać 1 czubatą łyżką suchej kawy zbożowej, wyłożyć pozostałą masę serową, posypać 1 czubatą łyżką kawy zbożowej, a na wierzchu sernika rozsmarować masę serowo-kawową ze szklanki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temperaturze około 170 °C.
Białą czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i razem rozpuścić w kąpieli wodnej. Upieczony i ostudzony sernik polać przestudzoną białą polewą. Wierzch sernika posypać płatkami migdałów i gotowy włożyć do lodówki do schłodzenia.
Smacznego.