Kolejny fajny przepis na puszyste biszkoptowe ciasto z aromatycznymi masami :) Jest to ciasto warstwowe przekładane masą kawowo-budyniową, kakaowymi herbatnikami, pyszną jogurtową masą, a na koniec całość jest oprószona czekoladowym cappuccino - pycha!
To świetne ciasto na każdą okazję, i do niedzielnej kawusi, jak i na urodzinowy czy sylwestrowy stół :) Pięknie prezentuje się ono także na bożonarodzeniowym stole :)
To puszyste, miękkie i wilgotne ciasto z wyraźną kawową nutką, czyli coś dobrego dla miłośników kawy. Czytaj więcej
Jest dosyć szybkie do przygotowania i zawsze się udaje - tutaj nie da się nic zepsuć! Szybko się je składa, trzeba tylko poczekać, aż masy się ostudzą, a potem jak całość się dobrze schłodzi...
Ciacho wygląda pięknie, a smakuje wybornie - trzeba się na niego skusić - koniecznie!
To wypiek dla ludzi ze smakiem - smacznego :)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i razem delikatnie wymieszać. Biszkoptową masę przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.
Przegotowaną, letnią wodę wymieszać z rumem i gotowym ponczem nasączyć biszkopt.
Do garnka wlać połowę mleka. Wsypać cukier, cukier waniliowy, wymieszać i razem zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, surowe jajko i razem zmiksować mikserem na gładką masę. Następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą, dokładnie razem rozmieszać i wlać do gotującego się budyniu. Dokładnie razem wymieszać, gorącą masę budyniowo-kawową wyłożyć na biszkopt, a na niej rozłożyć kakaowe herbatniki, lekko docisnąć i zostawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej jogurt naturalny, serek waniliowy homogenizowany, cukier puder, cukier waniliowy i razem dokładnie zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową masę jogurtową wyłożyć na kakaowe herbatniki, wyrównać, i na koniec wierzch ciasta posypać czekoladowym cappuccino.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.