Żółtka zmiksować z połową cukru na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z mielonym lnem, kardamonem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodawać na przemian z olejem do żółtek i ucierać. Orzeszki ziemne pokroić, lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu i ostudzić. Marchewkę obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy dodać orzeszki ziemne, marchewkę i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści. Następnie przełożyć do masy i delikatnie razem wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (o wymiarach 11 na 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Do miseczki z białkiem wsypać cukier pudrem i zmiksować na gładką masę. Gotowym lukrem polać ostudzoną babkę marchewkową.
Smacznego.