Co to za Święta Wielkanocne bez tak polskiego mazurka wielkanocnego. To niskie ciasto, pojawia się na naszych stołach w zasadzie tylko raz w roku i musi być wyjątkowe, słodkie i pyszne.
Podstawę stanowi placek wykonany najczęściej z ciasta kruchego lub biszkoptowego. Spód mazurka wielkanocnego wypieka się w formie prostokątnej, kwadratowej lub okrągłej, ale równie dobrze wygląda mazurek w kształcie jajka - ostatnio nawet stał się modny ;) Ciasto wypełnia się różnego rodzaju słodkimi masami, dekoruje owocami i bakaliami. Przepis na mazurka wielkanocnego podany poniżej to słodki przysmak, który na pewno szybko zniknie ze świątecznego stołu.
Nasz mazurek składa się tradycyjnie z kruchego, waniliowego spodu i już upieczonego. Teraz zajmujemy się bakaliową masą: suszoną żurawinę zalewamy gorącą wodą, aby zmiękła. Orzeszki ziemne kroimy i rumienimy na maśle razem ze słonecznikiem, aby nabrały karmelowego smaku. Na koniec dodajemy miód, naszą miękką żurawinę i lubiany przez dzieci preparowany ryż. Mieszamy i gorącą masę wykładamy na spód mazurka posmarowanego pysznym i aromatycznym dżemem z owoców dzikiej róży. Teraz przygotowujemy słodką czekoladową polewę i polewamy nią bakaliową masę. Już na sam koniec wierzch mazurka dekorujemy kolorowymi lentynkami i orzeszkami ziemnymi. Czytaj więcej
Schładzamy w lodówce i podajemy na świąteczny stół. Smacznych Świąt Wielkanocnych :)
Do miski wsypać mąkę pszenną, cukier i szczyptę soli. Dodać masło, śmietanę, żółtka i kilka kropel aromatu waniliowego. Wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozłożyć w średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm posmarowanej masłem, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i posmarować dżemem z owoców dzikiej róży.
Suszoną żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić do ostudzenia pod przykryciem, a następnie odsączyć z wody. Orzeszki ziemne pokroić i zrumienić na maśle, dodać słonecznik i jeszcze chwilkę smażyć. Na koniec dodać miód, żurawinę i preparowany ryż. Wszystko razem wymieszać i gorącą masę wyłożyć na upieczony spód mazurka posmarowany dżemem i lekko docisnąć.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Do letniej polewy czekoladowej dodać rum, ponownie wymieszać i polać masę bakaliową. Wierzch mazurka udekorować kolorowymi lentynkami i orzeszkami ziemnymi.
Schłodzić w lodówce, a następnie podać na świąteczny stół.
Wesołego Alleluja i smacznego :)