Marchewkę i dynię obrać ze skórki (dynię oczyścić z pestek), opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i razem ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa powiększy swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z cynamonem, kardamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Jedną łyżkę odłożyć, dodać do rodzynek i wymieszać.
Do ubitej masy dodać mąkę z dodatkami, olej i razem zmiksować. Następnie dodać marchewkę wymieszaną z dynią oraz rodzynki. Całość razem wymieszać i wylać do formy z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.