Czerwoną fasolkę wyłożyć na cedzak, przelać wodą i odłożyć na kilka minut, aby woda ociekła. Następnie przełożyć do miski, dodać obrane ze skórki i pokrojone w plasterki banany, i razem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, olej, jajka, cukier, kakao do ciast i całość razem zmiksować mikserem.
Następnie przelać do średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić ostrym nożem na połowę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i odstawić. Do miski przełożyć jogurt naturalny i serek mascarpone. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zmiksować. Na koniec wlać żelatynę i całość ponownie razem zmiksować.
Na jedną część ciasta wyłożyć połowę białej masy, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą białą masę. Wierzch ciasta udekorować suszoną żurawiną i orzeszkami ziemnymi (wcześniej należy je pokroić, zrumienić na suchej patelni i ostudzić). Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko, wodę i podgrzewać, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Lekko ostudzoną polewą polać ciasto.
Smacznego.