Przepisy Extra

Babka z białek i truskawek

Babka z białek i truskawek

Składniki:

Białkowe ciasto:
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
sól
Dodatkowo:
15 dag truskawek (małych)
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier puder, cukier waniliowy i ucierać na puszystą masę. Osobno wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Do masy maślanej dodawać na przemian wymieszane maki i ubite białka. Całość delikatnie razem połączyć.

Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Następnie przełożyć na płaski talerz, posypać bułką tartą, mąką pszenną i delikatnie ruszać talerzem, aby truskawki ładnie się obtoczyły w tych sypkich składnikach.

Do silikonowej foremki na babkę wyłożyć ciasto białkowe, a na nim ułożyć truskawki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzoną babkę z truskawkami posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
W zimę z mrożonymi owocami też pycha, u mnie była z wisienkami, dodałam mrożone do ciasta, a p upieczeniu polałam polewą czekoladową na prośbę dzieci - pycha!
Krysia K. [2019-01-23 11:10:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.