Przedstawiam Wam bardzo kruche i słodkie ciacho z truskawkami i delikatną kruszonką. Po upieczeniu całość posypana jest słodkim pudrem - mniam!
Jest one bardzo łatwe do przygotowania i dosyć tanie. Miłośnicy truskawek mogą go przygotowywać przez cały rok - w sezonie truskawkowym oczywiście ze świeżych truskawek, a w pozostałe dni z mrożonych truskawek.
Smacznego :)
Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier puder, cukier waniliowy i utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Na koniec do masy maślanej wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia. Razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.
Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć w niej 4/5 kruchego ciasta i nakłuć widelcem.
Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać razem. Położyć na małym ogniu i smażyć przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Następnie dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimniej wodzie i wlać do gorących truskawek cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia.
Na surowe kruche ciasto rozsypać bułkę tartą, a następnie rozłożyć lekko ostudzoną masę truskawkową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto (1/5). Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.